Novosadski sud primio molbu za izručenje Sefića

Sefić je osuđen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći (Arhiva)

Viši sud u Novom Sadu zaprimio je zamolnicu za izručenje Sanjina Sefića, osumnjičenog da je usmrtio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu, potvrdila je za agenciju Fena glasnogovornica Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Po provedenim pripremnim radnjama, sudija za prethodni postupak će, kako navodi, u najkraćem roku spise predmeta dostaviti vanpretresnom vijeću tog suda, koje će potom odlučiti o tome jesu li ispunjene pretpostavke za izručenje.

Protiv odluke vanpretresnog vijeća postoji mogućnost žalbe.

“Kada odluka vanpretresnog vijeća postane pravnosnažna, spisi predmeta se dostavljaju Ministarstvu pravde Republike Srbije jer konačnu odluku kojom se izručenje dozvoljava ili ne dozvoljava donosi ministar nadležan za pravosuđe Republike Srbije”, kazala je Karapandžić.

Viši sud u Novom Sadu je prošle sedmice saopćio da je privođenjem Sanjina Sefića otpočeo postupak povodom ekstradicije osumnjičenog Bosni i Hercegovini.

Sefić je prošlog četvrtka saslušan, a Karapandžić je nakon toga izjavila da “ceni ispunjenost pretpostavki za izručenje Bosni i Hercegovini“.

Osumnjičenom je Viši sud u Novom Sadu odredio ekstradicijski pritvor do dva mjeseca.

Odbijen prijedlog pritvora pomagačima

Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna, najbolje prijateljice i cimerke, studirale su na trećoj godini Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Njih je u ponedjeljak 10. oktobra u 21:30 sati na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja BiH na pješačkom prijelazu usmrtio 25-godišnji Sanjin Sefić, prošavši kroz crveno svjetlo vozilom Golf VI brzinom 100 kilometara na sat.

Sefić se odmah nakon nesreće dao u bijeg, a granični prijelaz Uvac prešao je uprkos saznanjima Granične policije BiH da se za njim traga.

U međuvremenu, Kantonalni sud u Sarajevu odbio je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje pritvora pomagačima Sanjina Sefića, javlja Fena.

“Prijedlog je odbijen iz razloga što prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora nije sačinjen u skladu sa zakonskom odredbom na osnovu koje je predložen pritvor”, kazali su za Fenu u Kantonalnom sudu.

Izvor: Agencije