U Stocu otkazani izbori

Birači mogu glasati s važećim identifikacionim dokumentima koje su izdali zvanični organi u BiH (Fena)

Sarajevo – 20:30

Reporterka Al Jazeere, Nataša Kovačev, sa direktorom projekta koalicije ‘Pod lupom’ – Darijom Jovanovićem, razgovarala je o izbornim nepravilnostima.

Stolac – 20:00

Nadina Maličbegović javlja iz Stoca da su informaciju CIK-a o tome da su dva biračka mjesta ipak bila otvorena u ovom mjestu demantirali iz Općinske izborne komisije. 


“Bilo je puno nepravilnosti, zbog čega je izborni proces prekinut, zbog čega nećemo imatu rezultate u ovoj općini”, dodaje.


Stolac – 19:15

„Posljednje informacije govore da u ovim trenucima ljudi koji su učestvovali u ovom haosu u Stocu daju izjave u policiji, dakle, nosilac liste za općinsko vijeće ispred bošnjačkih stranaka Demir Mahmutćehajić i Salmir Kaplan, kandidat za načelnika općine Stolac. Oni se nalaze u policiji, gdje trenutno daju izjave i kako su ranije kazali, sami su odlučili otići i prihvatiti svoj dio odgovornosti. Cijeli izborni dan u Stocu pratilo je otvaranje i zatvaranje biračkih mjesta“, javlja iz Stoca Nadina Maličbegović.


Sarajevo – 19:10

Nataša Kovačev izvještava iz Sarajeva da je glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić saopćila da za cijelu BiH, osim situacije u Stocu, ne mogu da izdvoje nijedan incident.

Odaziv birača je bio jako dobar, do 15:00 iznosio je 40 posto, četiri posto više nego na općim izborima prije dvije godine.

„Portparolka CIK-a je rekla da je specijalna policija MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona raspoređena na svim biračkim mestima, na svih 17 biračkih mesta, kaže napraviće popis tamošnjeg stanja, o tome šta se tamo danas dogodilo, i poslati izvještaj CIK-u. Prema poslednjim informacijama kojima raspolažu, opet nezvanično, navodi da su dva biračka mesta u Stocu otvorena.“


BiH – 19:05

Širom BiH zatvaraju se birališta. Do 15 sati, na birališta je izašlo 38,8 posto glasača, objavila je Centralna izborna komisija.


Sarajevo – 18:05

Konferenciju za medije Centralne izborne komisije o dešavanjima u Stocu pratila je Nataša Kovačev.


Stolac – 16:30

U popodnevnim satima došlo je do narušavanja javnog reda i mira na izborima u Stocu, kazao je Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, dodajući da se radi o podacima koje CIK još nije potvrdio.

Član Općinske izborne komisije u Stocu je povrijeđen i nalazi se u bolnici, kazao je na konferenciji za medije Vlado Rogić, član CIK-a.

U Stocu su zabilježeni problemi na tri biračka mjesta, nakon čega je došlo do eskalacije na nekim biračkim mjestima.

Prema izjavi načelnika općine Stolac [Stjepana] Boškovića, određene osobe sa kapuljačama na glavama su izuzeli određeni birački materijal i uputili se u nepoznatom pravcu.


Stolac – 16:24

Novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović iz Stoca javlja kako je glasanje prekinuto u ovoj bh. općini.

„To mi je potvrdio jedan član općinske izborne komisije, kazavši kako je bošnjački blok nije mogao, kako je naveo, podnijeti da se vrše malverzacije, glasa sa hrvatskim putovnicima i falsificira volja građana“, dodaje.


16:18 Srebrenica

Do 15.00 sati pravo glasa u srebreničkoj općini ostvarila su 5.164 birača ili 49,37 posto od ukupno 10.462 koliko ih je registrirano da glasaju na redovnim biračkim mjestima zajedno sa onima koji su se izjasnili da će glasati lično u ovom mjestu, iako još žive u FBiH, potvrđeno je Srni u Općinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Od ukupnog broja birača, 10.122 su prijavljena za glasanje na redovnim biračkim mjestima, 340 lično, 1.703 u odsustvu, dva u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH i 1.596 putem pošte.


16:17 Sarajevo

Na izborima u BiH do 15 sati izašlo je 1.240.212, što iznosi 38,78 posto, saopćio je na konferenciji za medije predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić.

On je kazao da je u bh. entitetu Federacija BiH glasalo je 700.829 osoba ili 36, 41 posto, a u RS-u 508.336 ili 42,73 posto. U Brčko distriktu glasalo je 31.047, odnosno 37posto.


16:15 Banja Luka

O tome kako protiče izborni dan u Banjoj Luci i kakva su očekivanja njenih građana od lokalnih izbora, izvještava Nebojša Grabež.


Srebrenica – 16:05

Do 11 sati na području općine Srebrenica glasalo je 2.774 birača što je 26,47 posto od ukupnog broja registriranih birača, podaci su Centralne izborne komisije BiH (CIK), prenosi agencija Anadolija.

Glasanje na svih 27 biračkih mjesta na području ove bosanskohercegovačke općine počelo je na vrijeme i bez većih problema.

Na biračkim spiskovima za lokalne izbore u Srebrenici upisano je 10.478 građana koji imaju pravo glasa.

(Foto: Mladen Kojić)


Sarajevo – 16:03

O reakcijama iz CIK-a na situaciji u Stocu i drugim zabilježenim neregularnostima izvještava Nataša Krstin.


Stolac – 15:59

Izbori u općini Stolac su prekinuti na način da su povučene sve glasačke kutije sa izbornim materijalom, saopćeno je iz Koalicije Pod lupom, prenosi agencija Patria.

Inače u Stocu problemi su počeli i ranije zamjenom članova biračkog odbora i neotvaranjem biračkih mjesta na vrijeme.

Kasnilo se čak i tri sata sa početkom glasanja, a na više mjesta bilo je prekinuto glasanje.


Velika Kladuša – 15:10

Na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine – u Velikoj Kladuši, izražene su bile podjele u predizbornom razdoblju.

O očekivanjima glasača u ovoj opštini izvještava Jasmina Kos.

 


Stolac – 15:00

Cijeli dan u Stocu se bilježe određena kašnjenja i odlaganja glasanja, javlja Nadina Maličbegović, reporterka Al Jazeere.

“Biračko mjesto u Crnićima je ponovo, drugi put, zatvoreno. Kako saznajem, razlog je taj što su pojedini građani došli da glasaju sa hrvatskom putovnicom i to su pojedini članovi biračkih odbora pokušali spriječiti”, izvijestila je ona.

U Stocu se za općinska mjesta natječu hrvatski i bošnjački predstavnici – ovi posljednji, vjeruje se, prvi put od rata imaju šanse za izbor.


Srebrenica – 14:06

U Srebrenici je zabilježeno nekoliko pokušaja glasanja s nevažećim dokumentima. Osim toga, izborni proces u tom gradu protiče uredno.

U Srebrenici je Ivan Pavković.


Bijeljina – 14:00

Policija je u Bijeljini došla do operativnih saznanja da određena grupa osoba za nadoknadu (robnu ili novčanu) daje svoje lične karte drugim licima u svrhu osiguravanja glasova za pojedine kandidate na lokalnim izborima.

Identificiran je jedan broj osoba kod kojih je pronađen veći broj ličnih karti i koje su privremeno oduzete, saopćeno je iz CJB-a Bijeljina.

U toku je kriminalistička obrada na ovim osobama s ciljem dokumentiranja krivičnog djela podmićivanje pri izborima ili glasanju.


Sarajevo – 13:50

CIK je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana zaprimio prigovore koji se odnose na kršenje izborne šutnje političkih subjekata odnosno kandidata na lokalnim izborima preko društvenih medija.

Prema riječima predsjednika CIK-a Ahmeta Šantića, prigovori su vezani za kršenje izborne šutnje preko društvenih medija, dok zakonske odredbe nisu precizirale sankcije za takav vid oglašavanja.


Sarajevo – 13:30

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark smatra da su lokalni izbori važan dan za BiH jer su oni suština lokalne demokratije.

Istakao je da je BiH zrela demokratija i da u takvoj državi nema razloga da izbori ne prođu u najboljem redu, javlja agencija Fena.

Prilikom posjete jednom od biračkih mjesta u Sarajevu novinarima je kazao da Evropska unija cijeni i podržava ovaj vid demokratije u kojem građani imaju mogućnost da biraju.

 


Mostar – 12:10

Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini u kojem se ne održavaju izbori.
Tako je već osam godina, odnosno ovo su već drugi lokalni izbori u BIH koji se ne održavaju u tom gradu zbog izostanka političkog dogovora bošnjačkih i hrvatskih stranaka o načinu ustroja te izborne jedinice i glasanja. Građani Mostara nezadovoljni su zbog toga. 
Iz Mostara se javila Arduana Pribinja.