Vrhovni sud će odlučiti ko sudi Sanaderu

Sanaderu će se uskoro suditi u slučaju 'Planinska', u kojem je također optužen zbog korupcije (AP)

Sudac Ivan Turudić, koji je ponovno trebao suditi u slučajevima Hypo i INA-MOL, objavio je da će o zahtjevu obrane bivšega premijera Ive Sanadera, koja je zatražila Turudićevo izuzeće, ipak odlučivati Vrhovni sud.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković izvijestili su kako je sudac Ivan Turudić prihvatio njihov raniji prijedlog te da će o zahtjevu za izuzećem odlučivati viši sud.

Vrhovni sud će, pojasnili su, odlučivati o izuzeću Turudića kao predsjednika sudskog vijeća, ali i predsjednika Županijskog suda.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić kazao je nakon pripremnog ročišta u ponedjeljak, da “obrana u svom prijedlogu ide i na izuzeće predsjednika suda i predsjednika sudskog vijeća, kao osobe koja ujedno obavlja funkciju predsjednika suda, a istovremeno predsjeda i sudskim vijećem koje odlučuje u konkretnom predmetu”.

“Načelno gledajući o izuzeću suca uvijek odlučuje predsjednik višeg suda, u ovom slučaju predsjednik Vrhovnog suda. Obzirom na činjenicu da se ovdje traži i izuzeće svih ostalih sudaca dovodimo se u situaciju da na cijelom zagrebačkom Županijskom sudu ne bi imao tko odlučivati kao eventualni zamjenik odnosno osoba koja bi mogla umjesto predsjednika suda odlučivati o prijedlogu”, istaknuo je tom prilikom Devčić.

Na pitanje je li riječ o proceduralnom presedanu Devčić je odgovorio da “situacija nije jednostavna” te kako se prijedlog Sanaderove obrane, obrazložen na 11 strana, poziva na niz odluka Europskog suda za ljudska prava.

Traže novo sudsko vijeće

Ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, koja je tijekom prvog suđenja Sanaderu zastupala optužbu, kazala je u ponedjeljak da je izuzeće suca Turudića obrana tražila s obzirom da je “Ustavni sud u svojoj odluci ukazao da bi trebalo razmotriti mogućnost da se vodi postupak pred novim vijećem”, ali i “zbog nekih razloga zbog kojih oni imaju sumnje” da bi sudac Turudić bio pristran u ovom predmetu.

Sanaderova obrana istaknula je da njihov zahtjev ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački županijski sudac, nego da nitko od njih ne bi smio odlučivati tek o zahtjevu za Turudićevim izuzećem.

Još nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem srpnja Sanaderovi odvejtnici su upozorili da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem.

Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako “nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu”.

Sanaderovi odvjetnici stoga su najavili da će, zbog sumnje u sučevu pristranost, zatražiti Turudićevo izuzeće. Isticali su i da je za rujan, kada su prema objavljenom rasporedu predviđena ročišta u ponovljenom Sanaderovom suđenju, već zakazana suđenja u slučaju ”Planinska”, u kojem je Sanader također optužen zbog korupcije.

Odluka ‘u razumnom roku’

Vrhovni sud u međuvremenu nije zaprimio zahtjev Sanaderove obrane koja je zatražila izuzeće predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, doznaje se na tom sudu.

Istovremeno, na Županijskom sudu očekuju da bi odluka mogla uslijediti u “razumnom roku”.

“Tek kada prijedlog obrane bude zaprimljen moći će se okvirno govoriti o tome kada bi ga predsjednik suda Branko Hrvatin mogao riješiti, kazala je glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da zakon ne propisuje rokove u kojima predsjednik Vrhovnog suda mora donijeti odluku, no očekuje da će ona uslijediti u “razumnom roku”.

Sanaderovi odvjetnici ni u utorak nisu otkrili zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju “svoje razloge”.

“Neovisno od preporuke Ustavnog suda mi mislimo da su postojali razlozi i osnova za traženje izuzeća kako suca Turudića i njega kao predsjednika suda tako i ostalih sudaca. Čekamo ishod, a rasprave su odgođene do daljnjega”, kazao je novinarima Sanaderov odvjetnik, Čedo Prodanović.

Izvor: Agencije