Ljajić: Neko će platiti štetu nastalu zatvaranjem granica

Ljajić vjeruje da je ovo posljednji pokušaj da se blokiraju granice i dodaje kako je ovo Milanovićev 'auto-gol' (Tanjug)

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će neko plaćati penale i kazne za zatvaranje granica.

On je ukazao da je šteta srpskih privrednika ogromna, ali da će se to tek znati kada se vidi koliko robe nije isporučeno i koliko ugovora nije ispoštovano, prenosi Tanjug.

Ljajić je rekao da je moguće da će srpski privrednici zbog štete nanijete zatvaranjem hrvatskih granica potražiti pravdu pred hrvatskim, ili međunarodnim sudovima.

Okolne zemlje

Govoreći o šteti zbog zatvaranja granica, Ljajić je ukazao kako su štetu pretrpjele i okolne zemlje jer je, kako kaže, više od 100 turskih i 150 makedonskih, grčkih, bugarskih kamiona bilo blokirano u koloni.

“Hrvati procenjuju da je njihova šteta bila oko milion evra dnevno”, rekao je Ljajić.

On je na RTS-u, kazao i da ne očekuje da će Hrvatska ponovo pokušati da blokira granice, kao i da je na odluku o otvaranju srpsko-hrvatske granice najviše uticao pritisak iz Brisela.

Ljajić je istakao kako su se u Hrvatskoj prvi put vidjele reakcije da se ukine nerazumna blokada Srbiji.

“Srbija je imala potpunu i nepodeljenu podršku suseda”, naglasio je Ljajić. Prema njegovim rečima, otvaranjem granica je izgubila politika inata, a bitku dobila izbalansirana politika.

Ljajić vjeruje da je ovo posljednji pokušaj da se blokiraju granice i dodaje kako je ovo Milanovićev ‘auto-gol’ jer je cijela akcija, kaže, izvedena zbog unutrašnjopolitičkih razloga.

“U Hrvatskoj ako pričate protiv prvog suseda dobijate poene”, ocijenio je Ljajić, koji smatra da će Srbija i dalje biti predmet političke kampanje kod susjeda.

Vlada Srbije ukinula je u petak kontramjere Hrvatskoj nakon što su hrvatske vlasti ranije otvorile granične prijelaze za vozila iz Srbije.

Kamioni i roba iz Hrvatske moći će po uobičajenoj proceduri da ulaze u Srbiju, saopćili su iz Vlade Srbije, nedugo nakon vanredne sjednice na kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio ukidanje kontramjera Hrvatskoj.

Izbjeglička kriza

Svi automobili bez obzira na registracije moći će ući u Republiku Hrvatsku, kao i kamioni, objavila je je u petak Vlada te države.

“Otvaranje graničnih prijelaza sa Srbijom autonomna je odluka hrvatske Vlade, a ponovna blokada bit će uvedena ako za to bude potrebe”, rekao je za Al Jazeeru premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatske granične vlasti su od ponoći između nedjelje i ponedjeljka zatvorile za teretni saobraćaj prijelaz Batrovci – Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, što je stvorilo kilometarske kolone kamiona duž autoceste.

Hrvatske vlasti donijele su ovu odluku zbog izbjegličke krize i optužbi da Srbija usmjerava izbjeglice prema Hrvatskoj.

U srijedu u ponoć, Vlada Srbije uvela je protivmjere Hrvatskoj i zabranila ulazak kamiona i robe iz Hrvatske na svim graničnim prijelazima, nakon čega su vlasti u Zagrebu odlučile da ne dozvole prolaz vozilima sa registracijskim tablicama Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije