Sudija Turudić neće ponovno suditi Sanaderu

Sanaderovi advokati nisu otkrili zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće (EPA)

Sudija Ivan Turudić neće ponovno suditi bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i INA-MOL jer se iz njegovih medijskih istupa, po mišljenju predsjednika Vrhovnog suda, dalo iščitati kako bi mogao postupati u ponovljenom postupku, čime bi moglo biti povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kazao je novinarima glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

“Po mišljenju predsjednika Vrhovnog suda bitna okolnost je to da već može postojati i sama vjerojatnost o činjenicama koje bi mogle ukazivati na eventualnu Turudićevu nepristranost, a samim time bi moglo biti povrijeđeno i načelno pravo na pravično suđenje”, kazao je Devčić.

Izjava je uslijedila u petak poslijepodne, nakon objave odluke predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina koji je prihvatio zahtjev Sanaderove odbrane da se izuzmu Turudić i njegov zamjenik Dražen Jakovina, ali je odbio prijedlog za izuzećem svih ostalih zagrebačkih županijskih sudija, javlja Hina.

Devčić je pojasnio da je Vrhovni sud odlučivao o Turudićevu izuzeću, ne samo kao predsjednika Suda, već i kao predsjednika Sudskog vijeća na ponovljenom suđenju Sanaderu “u cilju otklanjanja bilo kakvog kompromitiranja postupka”, s obzirom na dvije funkcije ‘sjedinjene’ u njegovoj osobi.

Na pitanje kada će se odrediti novi datum početka suđenja i novi sastav vijeća, Devčić je rekao da se raspored zaduživanja pojedinih predmeta obavlja kompjuterski te da bi se više o tome moglo znati sljedeće sedmice.

Podsjetio je da, s obzirom da novo suđenje u slučajevima Hypo i INA-MOL neće voditi isto sudsko vijeće, cijeli slučaj mora krenuti iznova.

“Zakon o kaznenom postupku (ZKP) kaže da kada se izmijeni vijeće, glavna rasprava mora početi iznova te da se  svi dokazi moraju ponovno izvesti i tek na osnovu tako provedenih dokaza donijeti odluka”, dodao je Devčić.

Moguće zajedničko suđenje Sanaderu i Hernadiju

Novi postupak otvara i mogućnost da se Sanaderu sudi zajedno s direktorom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem kojem je još u februaru trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera, koji je zauzvrat MOL-u navodno prepustio upravljačka prava u INA-i.

No, početak tog postupka je odgođen jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva odbrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedena na mađarski.

Sanaderovi advokati do sada nisu otkrili zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju “svoje razloge”. 

Advokat Čedo Prodanović je ranije izjavio da su Turudićevo izuzeće zatražili nezavisno od preporuke Ustavnog suda koji je Sanaderu ukinuo pravomoćnu presudu zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a.

Sanaderova odbrana još je krajem jula, kada je zakazano pripremno ročište, upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Uprkos takvom stavu, sudija Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako “nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu”.

Ustavni sud Hrvatske je prošlog mjeseca ukinuo pravomoćne presude za slučaj Hypo i INA/MOL, vrativši postupak na početak.

Sanader je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, a nakon odluke Ustavnog suda vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u aferi “Fimi Media”.

Sud je 26. augusta odbio zahtjev Sanaderove odbrane da ga puste da se brani sa slobode, rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati.

Advokati koji tvrde da je istekao zakonski rok od tri i po godine, koliko najduže može trajati istražni zatvor, najavili su ustavnu tužbu.

Izvor: Agencije