Imenovani novi suci u sporu Hrvatske i Slovenije

Hrvatska je krajem jula pokrenula izlazak iz arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici (EPA)

Stalni arbitražni sud (PCA) imenovao je u petak dvojicu novih sudija koji će u arbitraži o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije zamijeniti hrvatskog predstavnika Budislava Vukasa i slovenskog Jerneja Sekolca.

Predsjednik suda Gilbert Guillaume imenovao je Norvežanina Rolfa Einara Fifea slovenskim predstavnikom u arbitraži, a Švicarca Nicolasa Michela hrvatskim članom.

Ovom odlukom, navodi se u saopćenju PCA, arbitražni sud za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora ponovo je kompletiran.

Odluka u korist Slovenije

Prvobitni slovenski arbitar Jernej Sekolec povukao se nakon što su hrvatski mediji objavili snimke njegovog navodnog razgovora sa slovenskom agenticom pri Arbitražnom sudu, iz čega se saznaje da će navodno Arbitražni sud donijeti odluku u korist Slovenije.

Budislav Vukas se povukao nakon što je Hrvatska izašla iz arbitraže.

Hrvatska je krajem jula pokrenula izlazak iz arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici nakon što je postupak kompromitiran, a Sud izgubio vjerodostojnost, jer su se slovenski sudija pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija te nakon početka rasprave protivpravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Borut Pahor je 2009. godine, kao tadašnji slovenski premijer potpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije, dok je to na hrvatskoj strani učinila tadašnja premijerka Jadranka Kosor, koja je tako deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om budući da je njihov završetak Slovenija uvjetovala graničnom arbitražom.

Izvor: Agencije