Izbjeglice u grupama ulaze u Hrvatsku

U Hrvatsku je od jutros, pa sve do 21 sat ušla najmanje 1.191 izbjeglica, koje su došle iz pravca Srbije, nakon što su promijenile rutu zbog mađarskog zatvaranja granica.

Vukovarsko-srijemska policija i dalje zatiče osobe u nezakonitom prelasku državne granice, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske.

Od tog broja, u registracijskom centru u Ježevu trenutno se nalaze 303 osobe. U tijeku su pripreme za uspostavu i drugih registracijskih centara i objekata za smještaj, objavio je hrvatski MUP.

Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, hrvatska Vlada će na sutrašnjoj sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Hrvatsku.

“Vlada će osnovati Stožer čija je zadaća osigurati koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija s ciljem humanitarnog prihvaćanja i zbrinjavanja izbjeglica”, rekao je Vladin glasnogovornik Nikola Jelić.

Voditelj stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a članovi stožer bit će zamjenici odnosno pomoćnici iz više ministarstva – socijalne politike i mladih, vanjskih i europskih poslova, rada i mirovinskog sustava, ministarstva zdravlja te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Prevoze ih u prihvatni centar

Hrvatska policija je i u večernjim satima nastavila prevoziti izbjeglice iz prostora između Šida, na srpskoj strani, i Tovarnika, na hrvatskoj strani granice.

“Kad ih uoči policija, prebacuju ih u skupinama po 10-ak i odvoze u Tovarnik gdje ih registriraju. Nitko do sada nije odbio registraciju, a cilj im je da se zadrže ovdje što kraće. Usmjerava ih se potom u prihvatni centar u Ježevo. Tamo ih razvrstavaju u one koji traže azil, koji idu u Kutinu, te na ostale. Oni koji ne zatraže azil bit će smješteni u smještajne kapacitete u Sisku”, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Među izbjeglicama su uglavnom žene, trudnice i djeca, izvještava Mlinarić.


Foto: Nenad Barbul / Al Jazeera

Prvi autobus s izbjeglicama već je otišao prema Kutini i Sisku, a u njemu se nalaze uglavnom žene i djeca. 

Također, vlak za prihvat izbjeglica, koji ima 11 vagona, krenuo je iz Zagreba za Vinkovce, potvrdila je glasnogovornica HŽ-Putničkog prijevoza Ivana Čubelić.

Istaknula je da je vlak dodatno pojačan sa sedam vagona, te ih je ukupno 11. Može primiti više od 1.000 putnika, a ima blizu 600 sjedećih mjesta, rekla je Čubelić, koja nije mogla dati preciznije podatke o povratnoj destinaciji toga vlaka.

Mediji pišu kako će se vlak vratiti u Zagreb, a izbjeglice smjestiti u Centar za azilante u Dugavama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je Zagreb spreman za prihvat izbjeglica, većinom iz Sirije, te pozvao i Zagrepčane da u svoje domove prime po jednu izbjegličku obitelj.

Foto: Pixsell

Općina Šid preventivno osigurala smještaj za izbjeglice. Nekadašnja dječja bolnica “Principovac” pripremljena je kao prihvatni punkt. 

Blokada mađarske granice dovela je do promjene rute izbjeglica, pa sada žele u Zapadnu Europu preko Hrvatske.

Kako je ranije izvijestio reporter Al Jazeere Zoran Kosanović, izbjeglice su sinoć tokom promjene rute bile zbunjene rekavši da ne znaju gdje se točno nalazi Hrvatska, ali kupile su karte i krenule prema Šidu i hrvatskoj granici.

Izvor: Al Jazeera i agencije