UZOPI: BiH od 2013. napustilo 68.000 građana

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini (UZOPI) Mirhunisa Zukić kazala je da je UZOPI, na osnovu istraživanja koje provodi, od 2013. godine do danas zabilježio da je gotovo 68.000 građana napustilo BiH, prenosi Fena.

To je izjavila povodom konferencije “Gradovi koji nestaju odlaskom bh. građana”, koju je UZOPI organizirao danas s namjerom da se ovom problemu pristupi hitno i ozbiljno.

Zukić je kazala da su uzrok ovih masovnih odlazaka loša politika zapošljavanja u BiH, ekonomska situacija, te hiperprodukcija kadrova.

Tako je kazala da je područje Zvornika napustilo 2000 porodica, odnosno 6000 osoba, područje Tomislavgrada 2000 porodica, zatim Bijeljine, koju je do sada napustilo 5500 osoba, te Sanski Most 2300 porodica, odnosno 7000 osoba i Livno 500 porodica, odnosno 1500 osoba.

Kada su u pitanju sela i mjesne zajednice, radi se o stanovništvu koje odlazi iz BiH i vraća se, odnosno nalazi privremene poslove u inozemstvu, pretežno u evropskim zemljama.

Udvostručena dijaspora

Bivši predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Zaim Pašić, koji je trenutno zadužen za koordinaciju s nevladinim organizacijama u BiH, naveo je podatke po kojima je na početku njenog organiziranja dijaspora BiH brojila skoro milion osoba, a da se sada, prema zadnjim podacima, taj broj povećao na dva miliona.

Dodao je da veliki broj mladih iz BiH u inozemstvu teško nalazi poslove u svojoj struci, iako imaju veoma dobro obrazovanje.

Mladima u BiH poručio je da se što prije povežu s mladim ljudima van BiH, jer, kako je rekao, Svjetski savez bh. dijaspore je izuzetno dobro organizirana organizacija, koja ima baze podataka i odlične projekte koji pružaju mogućnosti zaposlenja.

Također je istakao da u dijaspori ima dosta ljudi s velikim potencijalom, a koji bi se vratili i investirali u BiH, ali da bi se to desilo “potrebno je ostvariti kontakte”.

Izvor: Al Jazeera i agencije