Sabor jednoglasno odlučio o izlasku iz arbitraže

Hrvatski sabor jednoglasno je odlučio, sa 141 glasom, da prihvati izlazak iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom o rješavanju spornih graničnih pitanja na Jadranskom moru.

Slovenija je “teško povrijedila” odredbe međunarodnog ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj mjeri i zato Hrvatska drži da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće, kaže se u obrazloženju koje je hrvatska Vlada poslala Saboru uoči sjednice.

Cerar za tolerantnost

Slovenski premijer Miro Cerar smatra da arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske i dalje vrijedi i da arbitražni postupak treba nastaviti, objavio je u srijedu njegov ured.
U saopćenju je ponovljena je Cerarova izjava od utorka kako je Slovenija imenovanjem svog novog sudije u postupku arbitraže otklonila zapreke za njen neometan rad i da proceduru treba nastaviti i donijeti presudu.
Uz to, Cerar je u izjavi pozvao na tolerantnost i suzdržanost, kako se ne bi uznemiravala javnost u dvjema državama.

“Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od neovisnog i stručnog međunarodnog suda, ispuniti svoje zadaće”, stoji u obrazloženju.

“Javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su vjerodostojni, otkrivaju da su temeljna načela arbitražnog postupka, načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti, sustavno i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske”, kaže se u obrazloženju.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, drži vlada, i zato je predložila zaključak kojim ju je Sabor obvezao “na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009. godine, koji je na snazi od 29. studenoga 2010. godine”.

Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasao je 141 zastupnik.

EU najavljuje nastavak rada Suda

Europska komisija je, uoči glasanja u Saboru, istaknula da će Arbitražni sud za pitanje granica između Hrvatske i Slovenije nastaviti djelovati, čak i ako se Hrvatska povuče iz arbitraže.

“Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Europska komisija ne vidi održivu alternativu u arbitražnom postupku”, rekla je glasnogovornica Europske komisije, Mina Andreeva, na konferenciji za novinare neposredno prije nego što će Sabor izglasati povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka.

Dodala je da je s tim u vezi Komisija izrazila zabrinutost hrvatskoj Vladi u pismu potpredsjednika Fransa Timmermansa, koje je jučer upućeno ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić.

U tom se pismu izražava zabrinutost Europske komisije zbog namjera Hrvatske “da se jednostrano povuče iz arbitražnog postupka”.

Andreeva je ponovila da arbitražni sporazum sadrži mehanizme za rješavanje zabrinutosti Hrvatske, a da se pritom očuva u potpunosti rad arbitražnog postupka.

Istaknula je kako Komisija očekuje od Hrvatske, jednako kao što bi očekivala i od Slovenije, da nastavi podržavati rad arbitražnog suda. Dodala je i da snažno ohrabruje Hrvatsku da ostane u arbitražnom postupku te da se drži preuzetih obveza.

Europska komisija pomagala je Hrvatskoj i Sloveniji u zaključivanju arbitražnog sporazuma, ali nema nikakve nadležnosti u vezi s arbitražnim postupkom niti je ona strana u tom postupku.

Milanović: Moramo van

Vladin prijedlog prethodno je obrazložio premijer Zoran Milanović, koji je zastupnicima poručio kako se u arbitražnom postupku dogodila takva greška zbog koje se on ne može nastaviti.

“Dogodila se takva greška u postupku nakon koje se postupak ne može nastaviti. Što da radimo? Moramo van”, istaknuo je Milanović.

Po njegovim riječima radi se “o izboru manje nepovoljne opcije”.

“Arbitražni sud ne možemo ukinuti, ali možemo izaći iz ugovora. Slovenija se treba očitovati o našoj najavi izlaska iz ugovora zbog grubih povreda ugovora. Oni kojima to nije jasno, bit će jasno vrlo brzo. Radi se o gruboj povredi za koju je odgovorna jedna strana, i to se više popraviti ne može”, rekao je Milanović.

Po njegovim riječima, hrvatski izlazak iz postupka arbitraže će “pokazati da Hrvatska ne diže ruke od toga, nego da se ponaša kao suverena država, svjesna sebe, koja štiti svoje interese, i to ne čini na štetu tuđih interesa”.

“Ovo ne znači da Hrvatska odustaje od rješenja problema granice. Mi nemamo ugovor o granici sa Slovenijom, niti sa BiH, niti sa Crnom Gorom, niti sa Srbijom”, upozorio je Milanović.

Napomenuo je i kako “Sud može nastaviti raditi i nešto odlučiti, ali Hrvatska to neće priznati”.

“Ugovor o arbitraži između Hrvatske i Slovenije i danas smatram korektnim i ne mislim da je bio loš za hrvatske interese. Nije problem u dokumentu, već u ljudima. Ljudi su iznevjerili povjerenje i mi iz tog ugovora moramo izaći. Svima nam je neugodno zbog onog što se dogodilo i sad moramo van”, kazao je Milanović.

Saborski klubovi usuglasili su se potom da hrvatski parlament treba obvezati Vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, jer je Slovenija u bitnome povrijedila njegove odredbe.

Suglasni su i u ocjeni da je arbitražni postupak “diskreditiran i kontaminiran”, da je narušeno povjerenje u radu Arbitražnog suda, ali da ekscesi poput ovog ne mogu mijenjati prijateljstvo hrvatskog i slovenskog naroda.

Ne pogoršavati situaciju

O hrvatsko-slovenskom sporu oglasio se i Stalni arbitražni sud koji želi što prije saslušati i Hrvatsku i Sloveniju, pozivajući obje strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju.

Hrvatsku i Sloveniju sud poziva da se “dotad suzdrže od postupaka ili izjava koje bi mogle intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda”.

Hrvatska je prije nekoliko dana upozorila Stalni arbitražni sud kako je u razgraničenju dviju zemalja na Jadranskom moru “cijeli proces kontaminiran” te traži od suda obustavu postupka.

“Sud će što prije saslušati strane. Datum za to bit će određen idućih dana”, kaže se u priopćenju suda sa sjedištem u Haagu.

U međuvremenu je Slovenija imenovala Ronnyja Abrahama, predsjednika Međunarodnog suda pravde, za novoga suca u Arbitražnom sudu, pošto je prethodni podnio ostavku kad je uhvaćen u nedopuštenim telefonskim razgovorima o arbitraži sa slovenskom diplomatkinjom, a zbog čega je Hrvatska dovela u pitanje i cijeli arbitražni postupak.

Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik u međuvremenu su odstupili.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da Hrvatska ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Cerar je, komentirajući razvoj situacije o arbitraži novinarima kazao da Hrvatska ne može izaći iz procesa arbitraže i da je to prošlog tjedna zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog suca u arbitraži nakon što je odstupio raniji sudac te da su iz Haaga naveli da će se arbitraža nastaviti.

U vezi s cijelim slučajem i najavom da će Hrvatska sporazum otkazati Cerar je rekao da je sada potrebno “smiriti strasti”.

Imenovanje Abrahama – ‘genijalna ideja’

Slovenski mediji i istaknuti slovenski političari i pravnici u svojim izjavama nazvali su odličnom ideju premijera Mire Cerara da za slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu umjesto kompromitiranog Jerneja Sekoleca koji je odstupio imenuje francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama.

Slovenski radio u komentaru je naveo da takva odluka znači “diplomatsku i kadrovsku pobjedu” Slovenije nad Hrvatskom koja želi izaći iz arbitraže i da je pravi odgovor na namjeru Hrvatskog sabora koji o tome odlučuje u srijedu.

“Imenovanje Abrahama bila je genijalna ideja”, kazao je za Slovensku televiziju Boštjan M. Zupančič koji se zadnjih dana i sam spominjao u medijima kao mogući nasljednik Sekoleca u arbitraži.

Zupančič je dugogodišnji slovenski sudac u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu kojemu je upravo završio zadnji mandat. On je rekao da osobno poznaje Abrahama i da je to odličan i nepristran sudac.

Tuerk: Nije bilo bitnog kršenja ugovora

Nastalu situaciju za slovensku televiziju komentirao je i bivši predsjednik Danilo Tuerk, inače profesor međunarodnog prava i slovenski kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a.

Tuerk je rekao da povreda tajnosti postupka rada arbitraže na koju se poziva Hrvatska, ne predstavlja “bitno kršenje” arbitražnog ugovora koji i sam predviđa mogućnost rješenja takvih zapleta, a potvrdio je da i sam osobno poznaje predsjednika ICJ-a.

Tuerk je rekao da bi hrvatske političare i pravnike trebalo upozoriti na njihove “neobične i emocionalne izjave” u vezi s arbitražnim skandalom.

Ako tako nastavi, Hrvatska bi mogla biti izolirana u međunarodnoj zajednici i u Europi, a arbitraža predstavlja pravedan put do rješenja dugogodišnjeg neriješenog graničnog prijepora, kazao je Tuerk.

Tuerk je u vrijeme slovenske blokade hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom bio predsjednik Slovenije, a prvi je upozorio da pravila po kojima u međudržavnim sporovima odluke donosi ICJ Sloveniji ne bi odgovarala, jer su njegove presude bazirane na konvencionalnom međunarodnom pravu i nedovoljno elastične.

Izvor: Agencije