Vlasenica: Napad na povratnika pred policijom

Grupa huligana napala je u subotu navečer bošnjačkog povratnika Mehmeda Kuljančića u Vlasenici i nanijela mu teške povrede, prenosi bosanskohercegovačka novinska agencija Patria.

Kuljančić je izjavio za ovu agenciju kako je njegove prijatelje i njega napala grupa od 30-ak Srba koji su ga tukli blizu policajaca koji su se nalazili u dva policijska automobila ali nisu reagirali.

„Spasio me prijatelj koji je sjeo u svoj automobil i sa njim krenuo na grupu koja me tukla“, kaže Kuljančić koji je zadobio teške povrede glave, vrata, ruke.

Da bi paradoks bio veći – policajci, koji ga nisu zaštitili tokom napada, napisali su mu prekršajnu prijavu jer su ocijenili da se Kuljančić ponašao previše drsko.

„Pitao sam ih zbog čega me nisu zaštitili, nakon čega mi je jedan od njih napisao prekršajni nalog u kojem piše da sam se ponašao drsko. Nisam htio da potpišem tu prijavu, pa su rekli da će moj slučaj predati na sud“, dodao je Kuljančić, ogorčen ponašanjem policajaca.

Prijetio da će pucati

Protiv huligana će podnijeti krivičnu prijavu, a tražit će odgovornost i policajaca koji mu nisu pružili pomoć. Od još veće tragedije nesretnog mladića spasio je pola sata kasnije policajac koji se nalazio ispred policijske stanice, a koji je zaprijetio da će pucati kada su huligani ponovo nasrnuli na bošnjačkog povratnika.

„Čuo sam da me huligani traže po gradu pa sam otišao ispred policijske stanice. Nekoliko trenutaka kasnije ispred su se pojavila četiri automobila iz koji su izašli mladići koji su krenuli prema meni. Policajac koji se nalazio ispred stanice uzeo je oružje i rekao da će pucati ukoliko se huligani ne odmaknu“, rekao je Kuljančić.

On je nakon toga pomoć zatražio u zvorničkoj bolnici, a u nedjelju i u Kliničkom centru  u Tuzli gdje je dobio i langetu oko vrata.

Iz Centra javne bezbjednosti u Bijeljini potvrdili su za Patriju kako se u Vlasenici desio incident, no u njihovom zapisniku navodi se kako se tek desilo narušavanje javnog reda i mira u kojem je jedna osoba zadobila lakšu povredu ruke, a druga S. G. je privedena.

Napadač S. G. je, prema saznanjima agencija Patria, Stevan Garić, sin Radeta Garića koji se tereteti za ratne zločine tokom 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom. Među huliganima je bio i izvjesni Slobodan Vasiljević, također poznat po sitnim provokacijama i incidentima.

Ovo je drugi napad na bošnjačke povratnike u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u samo sedam dana. Ranije je napadnut povratnik u Kotor-Varoš kojem su huligani na stomaku urezali „četiri S“.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon napada na jednog povratnika kod Kotor-Varoši, u entitetu Republika Srpska, u kojem su ga pretukle maskirane osobe i na tijelo urezale znak sa četiri ćirilična slova S, policijska istraga još traje. Čeka se utvrđivanje činjenica i motiva za ovaj brutalan čin, koji je u dijelu javnosti ocijenjen kao zločin iz mržnje te etnički i […]

Published On 16 Jul 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO