Majke Clintonu: Objavite tajne razgovore o Srebrenici

Clinton je bio predsjednik SAD-a tokom genocida u Srebrenici (Reuters)

Predstavnice Udruženja ”Majke enklava Srebrenica i Žepa” su bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Billu Clintonu predale pismo u kojem se traži objavljivanje američkih obavještajnih podataka o dešavanjima uoči i tokom pada Srebrenice, te objavljivanje transkripta presretnutih telefonskih razgovora između političkih i vojnih čelnika Srbije i Republike Srpske.

U pismu se navodi da je Clinton u tom periodu bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, trenutno optuženog pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine, 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi.

U pismu predatom Clintonu na 20. godišnjicu srebreničkog genocida, majke traže da se objelodane telefonski razgovori vezani za Srebrenicu i istočne enklave, koje su američki obavještajci presreli tokom juna i jula 1995. godine.

Objava razgovora

Članice udruženja prije svega traže objavu telefonskih razgovora između Slobodana Miloševića i Ratka Mladića, te između Miloševića i Momčila Perišića te Mladića i Perišića.

U pismu se navodi da je Clinton u svojoj digitalnoj biblioteci objavio važne deklasificirane dokumente vezane za rat u Bosni i Hercegovini, ali se napominje da oznaka tajnosti nije skinuta jedino sa dokumenata koji se odnose na period od 20. juna do 11. jula 1995. godine.

Udruženje ”Majke enklava Srebrenica i Žepa” u pismu Clintona podsjećaju da je početkom augusta 1995. u Washingtonu tadašnji američki podpredsjednik Al Gore upozorio evropske članice Kontakt grupe da bivši predsjednik Srbije Milošević “apsolutno nije prijatelj Zapada”, te da je tu izjavu potkrijepio čitanjem transkripta presretnutog razgovora vođenog između Miloševića i Mladića tokom dešavanja u Srebrenici.

Zbog svega navedenog, Udruženje u pismu od Clintona traži da osigura da ti dokumenti budu deklasificirani što je prije moguće, odnosno barem do kraja ove godine.

Izvor: Al Jazeera