Clinton: Srebrenica treba biti sveto mjesto jedinstva

Bivši američki predsjednik Bill Clinton ocijenio je, na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, kako mu je angažman na zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini, te na Kosovu jedna od najvažnijih stvari koje je učinio u svojem mandatu.

„Žao mi je što nam je tako dugo trebalo da postignemo jedinstvo, da svi udruženo upotrijebimo silu da se zaustavi nasilje, ali mi je drago da je nakon toga mir održan. Prije 20 godina više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno u genocidu, a ta strašna činjenica i strašno djelo konačno je pokrenula sve članice NATO-a da pomognu Americi da učini sve ono što je bilo neophodno. Zatim su pokrenuti mirovni razgovori, a BiH krenula dugim putem prema normalnom životu“, rekao je Clinton.

Podsjetio je i kako je prije 12 godina, kad je otvorio Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, na tom mjestu bilo ukopano samo 600 žrtava, a danas je u Potočarima ukupano deset puta više muškaraca i dječaka.

Clinton i u Predsjedništvu BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se u Sarajevu sa bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, zahvalivši mu na svemu što je SAD učinio za narode i građane u BiH.

Poručili su i kako je dobrodošla američka pomoć na intenzivnijem ispunjavanju neophodnih uslova za priključenje evropskim integracijama.

Clinton je izrazio spremnost SAD-a da pomogne euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, američka administracija snažno podupire europsku integraciju BiH i spremnost vlasti da provedu neophodne reforme.

„Dužni smo ljudima koji su ovdje žrtvovali živote da donesemo istinu za majke, supruge i kćerke. One su i danas, kao i prije 12 godina, u jednom uzvišenom položaju jer mi govore istinu o onome što nismo uradili i što još moramo uraditi. U ime moje zemlje i iz dubine svog srca, volim ovo mjesto, ali ne želim nikad da vidim ovakvo stratište – niti ovdje, niti hiljadama kilometara odavde. Nažalost, svijetom i dalje dominiraju ratovi i ubijanja zasnovani na nacionalnoj pripadnosti, rasi i vjeri“, upozorio je Clinton.

Zahvalio Vučiću što je došao

Kao prijatelj BiH, kako je rekao, posebno se zahvalio i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću „što je smogao hrabrosti da dođe u Srebrenicu“, nakon čega su njegove riječi okupljeni pozdravili aplauzom.

„Molim vas da ne dopustite da ovaj spomenik nevinim dječacima i muškarcima bude tek uspomena na jednu tragediju, nego da to bude sveto mjesto gdje svi ljudi mogu doći i pokloniti se, pronaći budućnost svoje zemlje, ali i mjesto jedinstva, slobode, demokratije blagostanje, vlade koja radi u korist svih ljudi“, poručio je.

Pozvao je i na odavanje počasti svima onima koji su „možda mogli postati načelnici, predsjednici, koji su mogli pronaći lijekove za bolesti ili voljeti žene koje su ostale iza njih“.

„Sva bića na svijetu mogu se identificirati s majkom, ženom, sestrom i kćerkom ubijenih u Srebrenici. Dugo je potrebno da se tako nešto preživi i zato žrtva zahtijeva da radimo bolje i zajedno, jer nemamo drugog izbora“, rekao je Clinton.

Posebno se obratio i načelniku srebreničke općine Ćamilu Durakoviću, rekavši mu kako „samo Bog zna zašto je pošteđen dok su oni s kojima je odrastao – ubijeni“.

„Poruka pomirenja i nade koju ste rekli pokazuje da možda postoji neka viša mudrost iznad toga, a pogotovo ono što ste vi učinili s vašim životom koji ste dva puta dobili […] Zato, odajmo počast žrtvama koje su nađene, ali i onima koji nisu pronađeni. Svim liderima ovdje i skeptičnim koracima koje je poduzeo lider Srbije da dođe ovdje, želim da se zahvalim. Recimo da je to početak. Dajmo ovoj zemlji mogućnost da imaju demokratsku i jedinstvenu budućnost. Da kažemo da su naše različitosti važne, ali da nam je ono što je zajedničko važnije i svi to u Memorijalnom centru dokazuju“, zaključio je Bill Clinton.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO