Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Mirovnjaci UN-a su dozvolili da se u Srebrenici dogodi genocid, kazala je Hatidža Mehmedović (AP)

U misiji Velike Britanije pri Ujedinjenim narodima potvrđeno je za Al Jazeeru da se radi na nacrtu rezolucije kojom bi se obilježila 20. godišnjica srebreničkog masakra, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Riječ je o rezoluciji koja bi mogla pozvati članice Vijeća sigurnosti da usvoje stav da su u julu 1995. godine u Srebrenici srpske vojne snage počinile genocid nad tamošnjim stanovništvom.

Iako je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) prije jednog desetljeća proglasio da je u Srebrenici počinjen genocid, Vijeće sigurnosti to još nije učinilo.

Tekst nacrta rezolucije još nije kompletiran, potvrđeno je za Al Jazeeru iz nekoliko misija čije su zemlje članice Vijeća sigurnosti.

”Dakle, ovdje nije riječ o nacrtu rezolucije koji bi bio predstavljen na Općoj skupštini UN-a nego na Vijeću sigurnosti i to 7. srpnja. Razlika između rezolucija usvojenih na Općoj skupštini i onih usvojenih na Vijeću sigurnosti je u tome da su rezolucije Vijeća sigurnosti obvezujuće, dok su rezolucije usvojene na Općoj skupstini uglavnom moralnog karaktera, ali nemaju izvršnu notu”, javio je Puljić.

”Inače, nacrt rezolucije o Srebrenici ne pokreću samo Britanci nego cijela skupina zemalja nazvana ‘Grupa prijatelja’ koju čine, osim Velike Britanije, još i Sjedinjene Države, Njemačka, Malezija, Italija, Francuska, Nizozemska, Jamajka, Čile te Bosna i Hercegovina. Tekst nacrta rezolucije još nije utvrđen, na njemu se radi, void se diskusija, a danas će o njemu razgovarati predstavnici Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Francuske”, javio je naš reporter.

Stav Rusije

Nacrt rezolucije je usmjeren na to da se 11. juli prepozna kao Dan sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici, što je, kako se navodi u nacrtu rezolucije, nastavak prošlogodišnje Rezolucije o Ruandi.

Ta bi rezolucija trebala doprinijeti procesu pomirenja u BiH uz poruku da se nikada nikome tako nešto ne dogodi u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda.

”Rusija do sada nije imala veće zamjerke, a iz dobro obaviještenih izvora u svjetskoj organizaciji saznajemo da se Rusi neće protiviti rezoluciji, odnosno da neće staviti veto na nju, sve dok se Srbija u nacrtu rezolucije teže ne optužuje za genocid u Srebrenici”, javio je Puljić.

”Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti predstavljen nacrt rezolucije imat će nekoliko gostiju, a bivša američka državna tajnica i ambasadorica u svjetskoj organizaciji u vrijeme kada se dogodio srebrenički masakr, Madeleine Albright, će brifirati članove Vijeća sigurnosti o zbivanjima iz srpnja 1995.godine.”

Na Generalnoj skupštini UN-a 1. jula bit će održana komemoracija u čast sjećanja na žrtve srebreničkog masakra iz 1995. godine.

Komemoraciju će voditi generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Ranije je Britanska ambasada u Beogradu saopćila da Velika Britanija predvodi proces izrade nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom će biti obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

“Tačan sadržaj rezolucije se još dogovara sa partnerima, ali nadamo se da će se njome odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i svima onima koji su patili na svim stranama u ratu, i da će ohrabriti dalje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Ova godišnjica je, takođe, prilika za cijelu međunarodnu zajednicu da izvuče pouke iz jednog od najtužnijih trenutaka u istoriji UN-a i  da naglasi našu odlučnost da se angažujemo na sprečavanju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina”, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima saznanja o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u, prenosi Fena.

“Mi sada imamo informaciju da jedna velika sila sprema rezoluciju o Srebrenici, a pitanje je šta će tu pisati”, rekao je Dačić za B92.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo pritisaka iz međunarodne zajednice na predstavnike vlasti u Srbiji u vezi njihovog prisustva na predstojećem obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Dačić je za tu beogradsku televiziju kazao da Srbija “ima jasan stav prema tom zločinu, kao i da je stvar procene na kom nivou će Srbija biti predstavljena na toj godišnjici”.

Dačić je podsjetio da je Skupština Srbije donijela deklaraciju o Srebrenici i da je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić prije nekoliko godina bio u Srebrenici.

Nataša Kandić, bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo, ističe za Danas da bi usvajanje ove rezolucije u UN-u imalo veliku snagu i moć nad načinima na koje se genocid u Srebrenici predstavlja u pojedinačnim državama.

“Rezolucija Saveta bezbednosti UN-a ima političku snagu, koja otvara prostor za pravnu regulativu, za razliku od nacionalnih deklaracija i rezolucija. U ovom trenutku [bosanskohercegovački entitet] Republika Srpska je ljudskija prema žrtvama Srebrenice, ali to nije priznanje sudskih činjenica o genocidu. Ako premijer Srbije Aleksandar Vučić ode u Srebrenicu, Srbija će morati da otvori pitanje poštovanja sudskih činjenica”, zaključuje Nataša Kandić.

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović, izjavila je nedavno da su mirovnjaci UN-a dozvolili da se u Srebrenici dogodi genocid i da zato ovo globalno tijelo ima obavezu podržati rezoluciju.

Izbjegavanje termina genocid

Skupština Srbije usvojila je 2010. godine, tokom vlasti koalicije Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Tekst deklaracije napisali su predstavnici DS-a, izbjegavajući da masakr više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici definiraju kao genocid, pod izgovorom da je to urađeno zbog protivljenja SPS-a, odnosno da je plod kompromisa s tom strankom.

U tekstu deklaracije poziva se na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid, prenosi B92.

Izvor: Al Jazeera i agencije