Vajgl: EP će sigurno usvojiti rezoluciju o Srebrenici

Vajgl: Usvojiti rezoluciju o Srebrenici kao poruku svijetu da se takve stvari ne bi smjele događati, ali se ipak događaju (AFP)

Europski parlament sigurno će usvojiti rezoluciju o Srebrenici kao poruku svijetu da se takve stvari ne bi smjele događati, ali se ipak događaju, izjavio je za današnje izdanje lista Danas poslanik grupe Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Ivo Vajgl.

Vajgl, koji je i bivši šef slovenske diplomatije, a sada posalnik stranke koja je inicirala donošenje rezolucije u EP, rekao je da se o Zapadnom Balkanu, nažalost, još može govoriti kao o dijelu kontinenta gdje postoje latentne prijetnje, pretenzije na osnovu zbivanja iz prošlosti i neprihvatanja osnovnih pravila demokratske parlamentarne prakse.

On je saglasan sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je rekao da najveću prijetnju za regionalnu stabilnost ne predstavljaju odnosi Beograda i Prištine, već situacija u Bosni i Hercegovini.

Vajgl je dodao da je svaki korak u sređivanju međusobnih odnosa doprinos miru i stabilnosti i vodi realizaciji euroatlanske perspektive svih država nekadašnje SFRJ.

„To je nesumnjivo onaj cilj koji Zapadnom Balkanu obećava trajnu stabilnost, napredak i mir, zbog toga treba sa velikom pažnjom identificirati potencijalne tačke za nove sukobe, u prvom redu i oko Makedonije“, rekao je on.

Vajgl smatra da se moraju rješavati otvorena pitanja među državama i da ih ne treba odlagati.

Mir i prosperitet

Ranije je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić inicirao prijedlog rezolucije u Srebrenici koji bi se trebao naći pred europskim parlamentarcima na sjednici uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Nekadašnji hrvatski ministar europskih integracija, a danas član parlamentarne grupe Saveza liberala i demokrata (ALDE) za Europu, istakao je kako je prijedlog rezolucije nastavak njegovog 25-godišnjeg političkog rada s željom da se Balkan pretvori u područje mira i prosperiteta.

„Nema nikakvih zakulisanih političkih igara iza ove inicijative“, rekao je Jakovčić, rekavši kako je rezoluciju sastavio sa svojim timom saradnika i da je to isključivo njihova inicijativa.

Objasnio je kako rezolucija sadrži jasnu osudu genocida i izražava osjećaj tuge prema svim stradalnicima i svim ljudima koji još uvijek pate zbog srebreničke tragedije.

„Ističemo i kako je previše nevinih i nedužnih žrtava nepravedno stradalo na svim zaraćenim stranama. Međutim, ono što je na neki način novo je poziv na otvaranje europske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana, jer mislim da je to najbolji način pomirenja i stvaranja nove osnove za zajednički život. Utoliko pozivam Europsku komisiju i zemlje članice Europske unije da se jasno opredijele za europsku budućnost tih zemalja“, rekao je Jakovčić.

Dostojno obilježiti sjećanje

Na pitanje očekuje li donošenje rezolucije na sjednici od 7. do 9. jula, Jakovčić je rekao kako mu je najvažnije da se dan srebreničke tragedije dostojno obilježi u Europarlamentu.

„U tome sam već uspio, jer je komemoracija Srebrenici prva točka srpanjske sjednice parlamenta. Hoće li moja rezolucija biti na dnevnom redu ili će to biti u nekoj drugoj formi, to je za mene manje važno. Bitno je za cijeli Balkan, bitno je za Europu i cijeli svijet da ne budemo nijemi na 20. godišnjicu tragedije u Srebrenici“, rekao je Jakovčić.

Na pitanje kakve reakcije očekuje iz zemalja regije, prije svega BiH i Srbije, i hoće li rezolucija pridonijeti procesu pomirenja ili će izazvati kontraefekat s obzirom na službene stavove Beograda i Banje Luke o genocidu u Srebrenici, Jakovčić je rekao kako je cijela međunarodna zajednica osudila genocid u Srebrenici jasnim riječima i porukama.

„To su činjenice. Međutim, ono što posebno želim naglasiti je da sam dokazani prijatelj Srbije. Politički sam prijatelj mnogih građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, a mnogima sam i osobno pomagao u najgore vrijeme ratova kojima smo svjedočili. Danas sam član Skupine prijatelja Srbije u Europskom parlamentu i učinit ću sve da pomognem Srbiji na njenom europskom putu. Jasno mi je da će me neki kritizirati, ali siguran sam da su oni dio prošlih vremena, a ne sretnije budućnosti koja neminovno i na sreću dolazi“, rekao je Jakovčić.

Crnilo balkanske historije

Europski parlament ranije je već usvojio dvije rezolucije o Srebrenici. Jakovčić je rekao kako se prijedlog novog dokumenta naslanja na rezoluciju usvojenu 2009. godine, ali da je naglasak u ovom prijedlogu na potrebi da se zemljama Zapadnog Balkana “doista omogući istinska i iskrena proeuropska budućnost”.

„Vjerujem da će sve zemlje jugoistočne Europe postati članice EU i da će vodeći političari otvoriti europsku perspektivu svojim građanima, a ne ostaviti ih u crnilu balkanske povijesti“, rekao je Jakovčić.

Nedavno su Ulrike Lunacek, potpredsjednica Europskog parlamenta i članica Grupe zelenih/Europski slobodni savez, Franc Bogovič iz Europske narodne partije i Tanja Fajon iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata potvrdili kako njihove parlamentarne grupe podržavaju donošenje rezolucije o Srebrenici.

Izvor: Agencije