Pupovac: Fašistička izjava Ruže Tomašić

Nakon izjave predsjednice Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić o, kako je rekla, čišćenju Srba iz hrvatskog dvorišta, reagirali su i pripadnici te nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, ocijenio je izjavu fašističkom i u pismu kojeg je napisao predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Shulzau, zatražio da se njene izjave osude.

Hrvatska vlada izjavu Ruže Tomašić nazvala je sramotnom, izvijestila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere, Ivana Brkić Tomljenović.

“Stop mržnji – tolerancija!” – poruka je s klupa saborskih zastupnika Hrvatske narodne stranke. Reakcija je to na nedavnu izjavu Ruže Tomašić – čelnice Hrvatske konzervativne stranke i predstavnice u Evropskom parlamentu – o Srbima u Hrvatskoj.

»Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju«, rekla je Tomašić polemizirajući sa srpskim ministrom rada Aleksandrom Vulinom. Kasnije je pojasnila da je govorila o Srbima koji su činili zločine u Hrvatskoj.

‘Set govora mržnje’

Za jednog od čelnika Srba u Hrvatskoj – dovoljno je da snažno osudi izjavu.

“Priča je to o pozivu na nasilje, na etnički progon, etničko čišćenje, riječ je o fašistoidnoj izjavi, koja nije ni prva, a vjerojatno ni zadnja od Ruže Tomašić”, odgovorio je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Ima li tu elemenata krivičnog djela? – pitanje je koje smo postavili policiji, a odgovor je glasio „Još čekamo“.

Advokatica specijalizirana za krivično pravo smatra da nema.

“Te izjave svakako spadaju u set govora mržnje, ali smatram da Ruža Tomašić nije prešla granice ipak dopustivog političkog govora, koji u sebi i može imati određene elemente govora mržnje. Iz vrlo jednostavnog razloga. Ona tom izjavom nije poticala na nasilje ili poticala na mržnju”, kaže advokatica Vesna Alaburić.

Iz hrvatske Vlade su izjavu Ruže Tomašić osudili nakon našeg upita.

“To je apsolutno sramotno što je Ruža Tomašić rekla i nema veze s hrvatskom politikom i stavom”, kaže Vesna Pusić, hrvatska ministrica vanjskih poslova.

Opozicioni HDZ nije se htio javno očitovati, poručivši samo da Tomašić više nije članica njihove desne koalicije. Upravo to je i problem, smatra Pupovac.

“Kada bi ljudi iz sfere politike jasno rekli ono sto bi trebali reći, onda bi nesumnjivo sudski i policijski organi radili svoj posao. Ovako kad politika šuti, šute i suci”, kaže Pupovac.

Nakon što je dala spornu izjavu, Tomašić je poslala pismo članovima stranke i simpatizerima. Napisala je kako joj je “puna kapa” zahtjeva da se opravdava za, kako kaže, istinite riječi, kao i pojedinih hrvatskih Srba “koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im”, kaže, “uopće nije stalo”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Šef diplomatije Bosne i Hercegovine smatra da su izjave Ruže Tomašić o Srbima fašističke, IDS tvrdi da njene ideje ne smiju biti prihvaćene.

Published On 06 May 2015

Članica Evropskog parlamenta i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić, komentarišući navode srpskog ministra rada Aleksandra Vulina da Hrvatska ne treba Srbiji da dijeli lekcije, već da pogleda u svoje dvorište, izjavila je: “Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako […]

Published On 06 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO