Izetbegović: Policija RS-a reagira pretjerano

Na području bh. entiteta Republika Srpska jučer je privedena 31 osoba (Al Jazeera)
Na području bh. entiteta Republika Srpska jučer je privedena 31 osoba (Al Jazeera)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, izjavio je danas kako je postojala i proslijeđena informacija o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, ali da je izostala pravovremena i valjana reakcija nadležnih, koji “sad reagiraju pretjerano” i diljem Republike Srpske “većinom bez potrebe” hapse ljude, prenosi Anadolija.

„Ne može se reći da u Bosni i Hercegovini nije stabilna sigurnosna situacija, ali da ima ozbiljnih problema, sasvim sigurno ih ima. Ima prostora za unapređivanje. Neke stvari prijete sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini“, rekao je Izetbegović.

Upozorio je kako je postojala informacija o napadu u Zvorniku, ali tvrdi kako policija na tu informaciju nije pravovremeno i valjano reagirala, dok sad reagira pretjerano.

‘Nedovoljno koordinirana policija’

„Imali su sasvim sigurno informaciju. Nisu pravovremeno i valjano reagirali, ali, evo, sad reagiraju pretjerano. Kad se stvar desila u Zvorniku, sad su počela diljem RS-a hapšenja, gdje većinom ljudi bez potrebe bivaju odvedeni. Pokazat će se, dakle, da je pretjerano, da je policija, da tako kažem, prešla mjeru u mnogim stvarima, pa izašla iz vlastitih nadležnosti, jer borba protiv terorizma nije stvar policije nego sigurnosnih službi na nivou države“, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima „nedovoljno je koordinirana policija i čitav sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini, nema dovoljno povjerenja, nema dovoljno partnerstva”.

“To se jedino može izgraditi kroz vrijeme. I ako želimo zaista da to podignemo na jedan viši stepen, ako zaista želimo da se zaštitimo od opasnosti terorizma, morat će biti više partnerstva i morat će biti više povjerenja“, poručio je Izetbegović.  

Na području bh. entiteta Republika Srpska (RS), jučer je privedena 31 osoba, među kojima je 11 danas predato u nadležnost Specijalnog tužilaštva RS-a. Izvršeni su pretresi na 32 lokacije u više gradova RS-a.

Postoji osnovana sumnja da su osobe privedene u RS-u, u okviru policijske akcije pod nazivom “Ruben”, nabavljale oružje i eksploziv s ciljem izvođenja terorističkih akata na institucije ovog entiteta i njihove predstavnike, saopćeno je iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO