Ruža Tomašić u policiji zbog govora mržnje

Potvrdu da je bila na informativnom razgovoru Ruža Tomašić je objavila na Facebooku (Al Jazeera)
Potvrdu da je bila na informativnom razgovoru Ruža Tomašić je objavila na Facebooku (Al Jazeera)

Europarlamentarka i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić objavila je na Facebook profilu stranke da je bila na informativnom razgovoru u policiji, zbog “navodnog govora mržnje”, to jest zbog svoje nedavne reakcije na izjavu ministra rada Srbije Aleksandra Vulina, koja je izazvala brojne reakcije u javnosti.

“Dragi moji, jučer sam bila na informativnom razgovoru zbog navodnog govora mržnje, na kojem sam morala objasniti gdje sam i pod kojim uvjetima izrekla moj odgovor srbijanskom ministru Vulinu. Sada je naša policija bolje informirana o tom ‘slučaju’, čak i bolje od mnogih novinara, koji se nisu potrudili javnosti dati punu informaciju, nego su moju izjavu prenijeli jednostrano, izvan konteksta i sa svojim zlonamjernim tumačenjima. Nekada ti je sudila partija, a danas to rade novinari, također bez mogućnosti obrane”, napisala je Tomašić.

Nakon što je prilikom obilježavanja 24. obljetnice ubojstva 12 redarstvenika u Borovu hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio da Srbija omogućavanjem suđenja ubojicama policajca u Borovu može dokazati svoj europski put, Vulin je poručio hrvatskim dužnosnicima da pogledaju u svoje dvorište prije nego što upute kritiku Srbiji te da ostave Srbiju na miru.

Na to je u javnosti reagirala Tomašić, koja je, uz ostalo, kazala: “Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju”, kazala je tada Tomašić.

Burne reakcije javnosti i stranaka

Takva je njezina izjava izazvala brojne negativne reakcije javnosti i političkih stranaka, no ona je na to odgovorila kako joj je “puna kapa… pojedinih hrvatskih Srba koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im uopće nije stalo”.

“Žive na račun hrvatskih građana, proputovali su cijeli svijet na račun Hrvatske, a da zauzvrat ništa nisu dali. Zloupotrebljavaju svoju funkciju i provode politiku, koja je se odavno pretvorila u etnobiznis”, rekla je tada Tomašić.

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac ocijenio je njezinu izjavu fašističkom i, u pismu kojeg je napisao predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shulzu, zatražio da se njene izjave osude.

“Priča je to o pozivu na nasilje, na etnički progon, etničko čišćenje, riječ je o fašistoidnoj izjavi, koja nije ni prva, a vjerojatno ni posljednja od Ruže Tomašić”, rekao je Pupovac.

Hrvatska Vlada izjavu Ruže Tomašić nazvala je sramotnom, a Hrvatska narodna stranka je sa saborskih klupa poručila “Stop mržnji – tolerancija!”

Opoziciona Hrvatska demokratska zajednica nije se htjelA javno očitovati, poručivši samo da Tomašić više nije članica njihove desne koalicije.

Izvor: Agencije


Povezane

Šef diplomatije Bosne i Hercegovine smatra da su izjave Ruže Tomašić o Srbima fašističke, IDS tvrdi da njene ideje ne smiju biti prihvaćene.

06 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO