Djeca Srebrenice pjevat će pred papom

Djeca iz hora Superar iz Srebrenice marljivo vježbaju za nastup pred papom Franjom. Prilikom njegovog posjeta Sarajevu 6. lipnja pjevat će zajedno o ljubavi, miru i jedinstvu.

Prošlogodišnja humanitarna kampanja organizirana s ciljem prikupljanja pomoći ugroženima u svibanjskim poplavama inspirirala je Ismara Porića da napiše stihove pjesme “Love People”.

Poruke ljubavi, jedinstva i mira uvježbavane su u takozvanoj “Kući dobrih tonova” u Srebrenici.

Kada je stihove te pjesme počeo izvoditi hor srebreničke djece Superar, njihov eho je odjeknuo dalje nego se Ismar nadao.

Organizatori papinog posjeta Sarajevu žele da tu pjesmu čuje i sam poglavar Katoličke crkve.

‘To se može desiti samo u BiH’

“Moram reći da stvarno zvuči nevjerovatno da pravoslavna i bošnjačka djeca pjevaju pred vrhovnim katoličkim poglavarom. To je nevjerovatno i to samo ovdje može da se desi. U Bosni i Hercegovini”, kaže Porić, koordinator Superara.

Na pitanje znaju li tko je papa, djeca odgovaraju potvrdno. 

“Vrhovni poglavar Katoličke crkve”, odgovara Sergej Trifunović, član Superara. Milica iz Bratunca i Ivana iz Srebrenice o papi isto misle. “On je dobar čovjek”, kažu.

Oni malo stariji imaju i malo više treme pred, kako kažu, tako važan nastup.

“Papu možemo vidjeti samo kod kuće na televizoru. Nećemo ga stalno viđati na raznim mjestima, eto to je prvi događaj da ćemo ga vidjeti”, kaže Arnel Sandžić.

“Pa to je nešto što se jednom dešava, a i drago nam je što su čuli tako za naš mali hor”, dodaje Dajana Lazarević.

Stotine djece

Superar više nije tako mali. Danas okuplja više od 200 mališana iz Srebrenice, Bratunca, Skelana i Potočara. 

U “Kući dobrih tonova”, koja je izgrađena zahvaljujući austrijskoj donaciji, djeca imaju priliku učiti i strane jezike, a sve usluge su besplatne.

Najvrjednije što dijele, kažu  njihovi nastavnici, ipak je vrijeme koje provode zajedno.

“Nakon nastupa pred papom, Superar iz Srebrenice putuje u Beč nastupati na konferenciji kojom će predsjedavati njemačka kancelarka Angela Merkel”, izvještava iz Srebrenice reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera