Mediji: Teroristički napad ili izmišljotina Gruevskog

Nakon objave makedonske policije o upadu 40 naoružanih osoba, najvjerovatnije sa Kosova, u policijsku stanicu u makedonskom selu Gošince, u opštini Lipkovo, uslijedile su reakcije medija, stranaka i analitičara koji uglavnom imaju podijeljeno mišljenje – jedni tvrde da se radi o terorističkom napadu, drugi da je to pokušaj makedonskih vlasti da skrene pažnju javnosti od eskalacije političke krize u toj državi.

Bivši član Oslobodilačke narodne armije (ONA) Abedin Zimberi, koji živi u Lipkovskoj regiji, kaže da na tom području nema nikakvih naoružanih lica, objavio je Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

“Ja sam odatle i gledam ljude kako normalno žive, nema nikakvih incidenata”, rekao je Zimberi.

“Ovaj incident o kojem izvještavaju mediji liči na nekakav scenarij vlade, (premijera Nikole) Gruevskog, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova. Sigurno se planira nekakav scenarij kako bi se pažnja građana skrenula sa onoga što se u Makedoniji dešava i pokušava se da spasi što se spasiti da”, rekao je Zimberi.

„Tvrdim da im to neće uspjeti zbog toga što građani ne žele rat, žele mir, perspektivu, žele da rade, da žive”, dodao je.

Lokalno stanovništvo također tvrdi da za njih incident nije iznenađenje pošto se, kažu, cijelog mjeseca tim krajem “kretala velika grupa nepoznatih ljudi vršeći određene pritiske”.

‘Napad šteti Albancima’

Većina makedonskih medija su s druge strane taj napad su okarakterisali kao teroristički i napad na državne institucije.

Također, prenose, da je kosovska policija zvanično saopštila da oni nemaju informaciju da su naoružani pripadnici OVK-a ušli u Makedoniju sa kosovske strane.

“Ne možemo da potvrdimo to”, izjavio je glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani.

Zbog pogoršane sigurnosne situacije u Makedoniji odgođeno je održavanje nogometnog derbija između Škendije i Vardara, javio je portal Sportmedia.

Prištinski mediji, naime, tvrde da je napad u Gošincu izmišljotina i, kako navode, pokušaj makedonskog premijera da skrene pažnju javnosti sa političke krize koja već duže vreme traje u toj državi.

Albanska partija DUI, članica vladajuće koalicije u Makedoniji, lidera Ali Ahmetija saopštila je da incident u Gošincu šteti agendi Albanaca.

DUI poziva građane da ne brinu i da ne nasjedaju na provokacije, a od nadležnih traže da preuzmu odgovornost i da građanima garantuju sigurnost kao i da što brže rasvijetle ovaj slučaj.

Inscenirani sukob

I prištinski Lajm podsjeća da već odavno najavljuje mogućnost formiranja “oružanih albanskih struktura” koje bi provocirale makedonsku policiju i dale joj povod za intervenciju.

Nažalost, incident koji se dogodio u selu Gošince liči na dio takvog scenarija, piše ovaj dnevnik.

Zbog ovoga, kako se navodi, žitelji opštine Lipkovo treba da se organizuju i da izoluju ove grupe prije eventualne intervencije policije, pošto će poslije toga nastati haos koji teško da može da se kontroliše.

Lajm je pozvao kosovske institucije da ne dozvole “zloupotrebu svojih granica i teritorije, pošto postoje velike šanse da je cilj ovih grupa da izazovu sukob koji neće štetiti samo Albancima u Makedoniji već i imidžu Kosova kao države”.

List apeluje i na predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve da ne dozvole da pred, kako se navodi, našim očima dođe do insceniranog sukoba čiji bi cilj mogao da bude “brisanje tragova prljavog novca natopljenog ljudskom krvlju”.

Izvor: Agencije