Objavljen program boravka pape Franje u BiH: Misa pred 150.000 ljudi

Sve pripreme za dolazak pape Franje teku bez problema (Reuters)

Centralno misno slavlje 6. juna, tokom dolaska pape Franje u BiH, biti će upriličeno na stadionu Koševo, gdje je svetu misu predvodio i papa Ivan Pavao II kada je u glavnom gradu BiH boravio 1997. godine, objavljeno je u programu dolaska.

Na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu, očekuje se do 150.000 hodočasnika.

Program posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini definiran je, a sve pripreme teku bez problema, potvrdili su u utorak u Sarajevu apostolski nuncij Luigi Pezzuto i kardinal nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić, koji je ujedno na čelu crkvenog odbora za pripremu papinog dolaska.

Uz organizacijske pripreme ovo osmo apostolsko putovanje pape Franje, kako je pred novinarima istaknuo nuncij Pezzuto, ujedno je poziv na duhovnu pripremu za taj pohod.

“Možemo očekivati da će teme o kojima obično govore pastiri Katoličke crkve biti spomenute, a tema o miru je suštinska”, kazao je nuncij Pezzuto.

Sigurnosni rizik

Istaknuo je kako Papa dolazi kao pastir, kao religijski ali i kao državni lider.

“Ovaj posjet stoga ima drugačije značenje od posjeta drugih državnika jer je on Otac i Pastir”, kazao je Pezzuto podsjećajući da se papa Franjo zalaže za dobro svih ljudi na temelju socijalnih lekcija Crkve.

“Papa dolazi posjetiti sve, ali dolazi i kao katolički poglavar, a te dvije dimenzije nisu u suprotnosti”, istaknuo je apostolski nuncij.

Kardinal Puljić je kazao kako u ovom trenutku nema naznaka sigurnosnog rizika za Papin pohod Sarajevu.

“U ovom trenutku nema nikakvih zabrinjavajućih naznaka”, kazao je kardinal Puljić.

Kako je kazao kardinal Puljić, papa Franjo doputovat će u Sarajevo šestog juna u jutarnjim satima u cjelodnevnu posjetu i kao prvo će razgovarati s predstavnicima državne vlasti, a pred sjedištem Predsjedništva BiH bit će mu priređen svečani doček.

Potom slijedi centralno misno slavlje koje će biti upriličeno na stadionu Koševo.

“Već smo zagušeni prijavama”, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući kako je i smještaj oltara planiran tako da na stadion stane između 70 i 80 hiljada hodočasnika.

“Planirali smo i okolni prostor i mislim da će biti mjesta i za 150 tisuća ljudi”, kazao je kardinal Puljić.

Papa Franjo nakon misnog slavlja, sastaći će se s biskupima iz BiH, a nakon toga razgovarat će i sa svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Planiran je i ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom centru, da bi se na kraju sastao s mladima uz prigodan govor.

Papa bi Sarajevo trebao napustiti u večernjim satima.

“Oni koji žele vidjeti Papu bez sudjelovanja na svetoj misi moći će ga vidjeti pred Predsjedništvom BiH”, kazao je kardinal Puljić.

Finansijske mogućnosti

Uz crkveni, djeluje i državni odbor za pripremu posjeta pape Franje, jer on dolazi u državnu posjetu.

Glasnogovornica tog odbora Tonka Krešić kazala je kako sve pripreme teku bez poteškoća, ali i skladno ograničenim finansijskim mogućnostima koje ima BiH.

Sve pripreme za posjet moći će se pratiti i na posebnoj internetskoj stranici www.papa.ba, gdje će biti postavljene i obavijesti za vjernike koje žele sudjelovati na svetoj misi.

Postupak akreditiranja novinara za praćenje pohoda pape Franje BiH počinje 27. aprila i trajat će do 15. maja, a organizatori očekuju kako bi njegov pohod Sarajevu moglo pratiti između 300 i 400 novinara, od kojih je 60 onih akreditiranih u Vatikanu koji s njim redovno putuju.

Izvor: Agencije