EP: Neprimjerena izjava Rame o Albaniji i Kosovu

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta, u raspravi o izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine i Albanije, ocijenio je neprimjerenom nedavnu izjavu albanskog premijera Edija Rame kako ujedinjenje Kosova i Albanije ima dvije alternative i da sve ovisi o Evropskoj uniji.

Kada je riječ o BiH, pozdravljen je nedavni završetak formiranja vlasti i naglašeno je kako ovu državu čekaju brojne reforme kako bi postala funkcionalna i učinkovita.

Andrej Plenković, potpredsjednik Vanjskopolitičkog odbora, ističe kako je ovo rezolucija koja na dobar način sagledava „jednu dinamičniju i bržu europsku perspektivu BiH, uz ispunjavanje reformi“.

„U tom kontekstu, vidjeli ste u raspravi, najviše interesa imaju zastupnici iz Hrvatske, Slovenije, te drugih susjednih zemalja koje ne žele da BiH ostane zadnji vagon u vlaku jugoistoka Europe ka EU“, kazao je Plenković.

Novi pristup

Novinarka Al Jazeere Katarina Drlja iz Brisela javlja da, uprkos tome što su se članovi Vanjskopolitičkog odbora EU složili kako je za BiH došao jedan obećavajući trenutak, riječ koja se mogla najčešće čuti tokom rasprave jeste – reforme.

„Europarlamentarci pozivaju BiH na daljnji rad po pitanju, prije svega, socioekonomskih i institucionalnih reformi, a nakon toga će na red doći i ustavne, što se odnosi na implementaciju presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. To sve ocrtava ovaj novi pristup EU kada je u pitanju BiH“, javila je Drlja.

Izvor: Al Jazeera