Postupak protiv Šešelja zbog paljenja hrvatske zastave

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je krivični postupak protiv vođe Srpske radikalne stranke Srbije i optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja, zbog toga što je zapalio zastave države Hrvatske na protestu ispred Palate pravde, organizovanom povodom odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala da se on vrati u pritvornu jedincu ovog suda. 

Šešelj je zapalio zastavu Hrvatske kao odgovor na poruke iz Hrvatske o zahtjevu za njegov povratak u Hag.

Tužilaštvo Haškog tribunala neposredno prije toga objavilo je svoju žalbu, kao i povodom nje donijetu odluku Žalbenog vijeća kojom je Pretresnom vijeću naloženo da hitno opozove odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu.

Na paljenje hrvatske zastave reagiralo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

„Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se da će zbog ovog incidenta hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biti pozvan na konsultacije u Zagreb.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće povlačiti svog ambasadora iz Hrvatske niti će slati ijedan loš signal Hrvatskoj i dodao da će pozvati hrvatskog premijera Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom.

“Mislim da Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju neuporedivo bolje”, rekao je Vučić za RTS u Bratislavi te dodao da će po povratku iz Slovačke pozvati hrvtskog premijera.

“Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji”, rekao je.

Rok za povratak u Hag

Šešelj je novinarima ispred Palate pravde u Beogradu potvrdio i da je prijepodne dobio odluku Žalbenog vijeća na srpskom jeziku, pošto je prethodno odbio primiti na engleskom, i da sada čeka odluku Pretresnog vijeća, napominjući da se neće dobrovoljno vratiti u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.

Odluka Pretesnog vijeća koje sudi Šešelju trebala bi da bude donijeta narednih dana, a tek u njoj će biti određen rok u kojem on treba da se vrati u Hag.

Vlada Srbije je također primila prevod, te još čeka odluku Pretresnog vijeća. Poslije toga će Vlada odlučiti šta da radi sa Šešeljem, potvrđeno je Al Jazeeri u Vladi Srbije.

Dok Šešelj tvrdi da neće dobrovoljno ići nazad u Hag, premijer Srbije Aleksandar Vučić u utorak je rekao da neće biti ni “nasilnog hapšenja”.

Međutim, Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom Srbija je obavezana da liši slobode i isporuči svoje državljane protiv kojih se vodi krivični postupak pred haškim sudom, navodi Tanjug. 

‘Mogu me samo odneti na ramenima’

Šešelj je danas poručio da se neće dobrovoljno predati u Hag i da ga srpske vlasti na Aerodrom “Nikola Tesla”, odakle bi avionom trebalo da otputuje u Holandiju, mogu samo odnijeti na ramenima, javlja Srna.

On je na protestnom skupu SRS-a ispred Palate pravde u Beogradu, istakao da odluka Žalbenog vijeća neće ništa promijeniti u njegovom ponašanju i da će se ponašati kao i do sada i govoriti ono što misli.

Šešelj je ocijenio da se vlast obradovala zbog najnovije odluke Haga, ali da je na mukama kako da je provede.

“Jeste li vi negde videli neko miroljubivo hapšenje. Neka me hapse, ali ja neću da sarađujem”, rekao je.

On je naveo da će možda već sutra stići odluka i Pretresnog vijeća Haškog tribunala, ali da će on svoju reakciju na to dati na zvaničnoj konferenciji za novinare SRS-a u 12:00.

“Ne predajem se i gotovo. Nisam se ni prošli put predavao, nego sam kupio avionsku kartu i otputovao u Hag”, rekao je Šešelj.

Neće dati ljekarske nalaze Hagu

Šešelj je rekao da Haškom tribunalu ni vlastima u Srbiji neće dostaviti ni bilo kakav ljekarski nalaz.

Za beogradski dnevni list Politika rekao je da je članovima ljekarskog konzilija zabranio da daju bilo kakve izvještaje o njegovom zdravstvenom stanju zvaničnicima Haškog tribunala i vlastima u Srbiji, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Sudsko vijeće u Hagu nijednom nije moglo zvanično biti informirano o njegovom zdravstvenom stanju.

Šešelj je za Politiku kazao da, od kada se vratio u zemlju prije pet mjeseci, najviše radi na “rušenju režima premijera Aleksandra Vučića” i smatra da, ako padne Vlada, to neće destabilizirati državu.

Šef ljekarskog konzilija Milovan Bojić je rekao da je Šešelj ove sedmice trebao početi hemoterapiju i da se sada ne zna hoće li se to desiti, prenosi Tanjug.

Bojić je objasnio da je Šešelju dijagnoza malignog oboljenja postavljena u Holandiji i da je zbog toga i pušten iz Tribunala, te da je bio na više tretmana u Srbiji, gdje mu je otklonjen jedan tumor, a da su ostale metastaze na jetri.

Na pitanje je li zahtjev Haškog tribunala za njegovim vraćanjem i hapšenjem kažnjavanje Vlade Srbije zbog toga što neće da uvede sankcije Moskvi, što planira vojne vježbe s Rusijom ili zbog Vučićevog govora povodom godišnjice NATO bombardiranja Srbije, Šešelj kaže da nije nijedan od ta tri razloga.

Smatra da su se “Vučić i njegovi tutori sa Zapada uplašili snage srpskih radikala”, tvrdeći da SRS ima više od 20 posto uporišta u biračkom tijelu i da je zbog toga Vučićev cilj da on što prije izađe iz Srbije kako bi se obračunao s radikalima.

Šta se navodi u odluci

Tužilaštvo tvrdi da je Pretresno vijeće napravilo grešku u primjeni prava, zbog toga što nije razmotrilo da li su preduvjeti za privremeno puštanje Šešelja na slobodu i dalje ispunjeni, naročito u svjetlu njegovih izjava da se neće vratiti na Međunarodni sud.

Također, navodi se da Pretresno vijeće nije razmotrilo treba li njegova ocjena da se Šešelj privremeno pusti na slobodu biti regulirana minimalnim uvjetima i dalje validna.

Tužilaštvo je zatražilo od Žalbenog vijeća da poništi odluku o odbijanju zahtjeva za vraćanje Šešelja, povuče njegovo puštanje na slobodu i naloži mu da se pojavi pred Pretresnim vijećem da bi se razmotrili uvjeti za eventualno dalje puštanje na slobodu.

Tužilaštvo tvrdi da privremeno puštanje na slobodu može biti naloženo samo ako su ispunjena dva ključna preduvjeta – da se Pretresno vijeće uvjerilo da će se optuženi pojaviti na suđenju i da neće predstavljati opasnost ni za jednu žrtvu, svjedoka ili drugu osobu.

Osim toga, Tužilaštvo navodi da, u svjetlu Šešeljeve izjave da se neće vratiti u Hag, Pretresno vijeće više ne može biti uvjereno da su preduvjeti i dalje ispunjeni i da je zbog toga obavezno pozvati ga da se vrati.

Tužilaštvo također tvrdi da Pretresno vijeće nije razmotrilo njegov argument da Šešeljevo ponašanje poslije puštanja na slobodu podriva osnov po kojem je odlučeno da mu se nametnu samo minimalni uvjeti i da se od njega ne zahtijeva da se obaveže da će se pridržavati uvjeta za privremeno puštanje na slobodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Šešelj ne bi bio prvi haški optuženik koji je uhapšen, a cirkus oko hapšenja za dva dana će progutati neka nova senzacija.

Mišljenje autora
Published On 30 Mar 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO