Na svoj dan žene dižu glas i traže ‘Slobodu rađanju’

Povodom 8. marta, Dana žena, aktivistkinje i organizacije iz šest država regije pokrenule su kampanju nazvanu “Sloboda rađanju”. Cilj je skrenuti pažnju na tretman žena prilikom porođaja.

U okviru kampanje je provedeno i istraživanje o uvjetima u porodilištima, a do sada rezultati pokazuju da u Srbiji više od pola ispitanih žena nije imalo privatnost za vrijeme porođaja. Više od 60 posto njih nije učestvovalo u odlukama prilikom porođaja i njihovo mišljenje nije uslišeno.

Blizu 68 posto ispitanih nije dobilo korisne informacije o dojenju i njezi beba. Na uzorku od 4.000 ispitanih, rezultati iz Hrvatske pokazuju da je 77 posto žena tražilo da porođaju prisustvuje i partner, no u 22 posto slučajeva to im nije dopušteno; 33 posto ispitanih navelo je da zbog lošeg iskustva ne razmišljaju o novom porodu. U 75 posto slučajeva osoblje koje je vršilo  porađaj trudnicama se nije predstavilo.

Rezultati istraživanja slični su i za Bosnu i Hercegovinu. Zbog loših uvjeta u porodilištima, Zagrepčani su u subotu organizirali protestnu šetnju, a u nedjelju su to isto učinili i Banjalučani. Poručuju da se na Dan žena treba skrenuti pažnja na uvjete u kojima žene na svijet donose novi život.

Poražavajući podaci

Simbolično, na Dan žena, umjesto cvijeća, Banjalučani su u nedjelju na ulice iznijeli transparente. Na taj način su obilježili kraj kampanje “Sloboda rađanju”, koja je otkrila poražavajuće podatke o pravima žena porodilja.

“U cijeloj Bosni i Hercegovini postoji samo jedan sto prilagođen za ginekološki pregled žena sa invaliditetom, a niti jedan za porođaj”, kaže Irina Rakita iz udruženja građana Oštra nula.

Uvjeti ni za ostale pacijentice nisu zadovoljavajući, smatraju građani Banje Luke.

“Ja mislim da su ove mlade žene, koje ovu djecu hrane i rađaju stvarno u lošem stanju, da bi društvo stvarno moralo povesti više računa o njima”, kaže Banjalučanka Dragica Šukunda.

Njen sugrađanin Mario Lukajić smatra da treba “puno pažnje više posvetiti i porodiljama i stanju, koje je katastrofalno u svakom porodilištu, vjerovatno u svakom gradu u Bosne i Hercegovine”.

“[Treba] poboljšat’ uslove, olakšati tim ženama da se dostojanstveno porode”, dodao je.

Zamjerke porodilja

Uvjeti na svim klinikama, ipak, nisu loši, tvrdi primarius doktorica Naima Galijašević sa novootvorene Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Sarajevu. Kaže kako su ovdje uvjeti odlični i da u najvećem broju slučajeva majke Kliniku napuštaju zadovoljne.

“Generalno, naše pacijentice su jako zadovoljne. Mi imamo neke sandučiće na izlazu iz bolnice u koje one mogu uputiti svoje pohvale ili kritike. To su, uglavnom, pohvale i većina naših pacijentica je zadovoljna tretmanom”, izjavila je Galijašević.

No, novinarka Al Jazeere Arduana Kurić iz Sarajeva javlja kako “nedavno provedeno istraživanje, koje je obuhvatilo cijelu regiju, pokazuje da veliki procenat žena itekako ima zamjerke na uvjete u porodilištima i rad stručnog osoblja”.

Tako su podaci iz Bosne i Hercegovine slični onima iz regije i pokazuju da se visokom procentu porodilja nije dozvoljeno prisustvo partnera na porodu. Više od 60 posto njih tvrdi da nije imalo nikakvog utjecaja na tok svoga poroda, niti je po porodu informirano o dojenju i njezi svog novorođenčeta.

Od 1.700 ispitanih, njih 84 posto bilo je bez partnera u porođajnoj sali, 63 posto nije dobilo informacije o proceduri poroda, 65 posto ih je bilo bez kontrole nad tokom poroda, a 68 posto bez informacija o njezi bebe.

Odnos važniji od opreme

Sanida Hasanović-Čar, predstavnica udruženja Magna, koje je učestvovalo u provođenju ovog istraživanja na internetu, nedavno je rodila treće dijete. Svjedok je različitih primjera iz porodilišta…

“Žena u sobi pored je vrištala od bolova i govorila: ‘Sestro, pomozi mi!’, a ova joj dovikuje: ‘Izdrži!’ Mislim – priđi, možete prići i reći kako da diše, utješiti je, da bude hrabra, da ona to može…”, objašnjava ona.

Obziran odnos osoblja prilikom porođaja ženama je važniji od opremljenosti porodilišta, kaže Naida Trkić, koja je svoju bebu rodila u manjoj sredini, Goraždu.

“Mene je impresionirala ta ljudskost i stručnost, ljubaznost, susretljivost kadra Kantonalne bolnice Goražde, koja možda ne raspolažu opremom i prostorom s kojima raspolaže jedna veća klinika. Međutim, to ne samo da nadomjeste, već nadmaše svojom ljubaznošću, kompetentnošću”, ističe ona.

Ovakav pristup rađanju novog života imaju “Bolnice – prijatelji majki”. No, niti jedno porodilište u regiji zvanično ne nosi tu titulu. Da ih bude, cilj je regionalne kampanje nazvane “Sloboda rađanju”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO