Vučić: Vlast neće hapsiti Šešelja na prepad

Aleksandar Vučić: Na Balkanu je potrebna politika otvorenih karata, jasna i nedvosmislena (EPA)

Nakon zahtjeva Žalbenog vijeća Haškog tribunala da Vojislav Šešelj bude vraćen u Hag, premijer Vlade Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da ”ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad”.

On je na konferenciji za novinare poslije sjednice stranačkog predsjedništva, odgovarajući na pitanje novinara kako će se država odnositi prema lideru radikala Šešelju ukoliko Haški tribunal zatraži njegovo vraćanje u pritvorsku jedinicu, rekao da je posao i obaveza države Srbije da vodi računa o svakom građaninu, pa tako i o Šešelju.

“Mi čekamo odluke, prvo da vidimo kakvo je zdravstveno stanje gospodina Šešelja”, rekao je Vučić i dodao da Vlada Srbije čeka da vidi konkretnu proceduru.

“Čekaćemo prvo da vidimo šta je Žalbeno veće zaključilo, da vidimo šta oni, pre svega, traže od nas.”

“Sećate se da su ga oni spakovali i poslali nam ga. Prvo su tražili da ga špijuniramo, da vidimo gde će da jede, da spava…”, kazao je Vučić i dodao da su, kako je rekao, “oni puštanjem Šešelja zapravo samo Srbiji izazvali probleme”.

‘Cilj Haga rušenje Vlade Srbije’

Vučić je ponovio da je cilj odluke Haškog tribunala da se Šešelj privremeno vrati u Hag rušenje Vlade Srbije, SNS-a i njenog rejtinga.

Uprkos tome, Srbija će, kazao je, učiniti što je u njenoj moći da očuva punu političku i ekonomsku stabilnost.

Dodao je da nije očekivao te da je iznenađen odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je Pretresnom vijeću tog suda naređeno da opozove odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu, kao i da je samo ministar Aleksandar Vulin pogodio šta se zbiva.

Na insistiranje novinara da kaže da li će Šešelj biti uhapšen, Vučić je rekao da o tome još nije razgovarano, jer Vlada Srbije još nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o njegovom povratku u Hag.

“Saznali smo za to sa sajta kao i vi”, rekao je Vučić novinarima, istakavši “kad oni nama nešto pošalju i mi ćemo njima poslati nešto”.

Upitan za Šešeljevo zdravstveno stanje, Vučić je rekao da on nije ljekar: “Nisam tražio uvid u njegov zdravstveni karton… Holandski lekari su rekli da je bolestan i poslali nam ga nazad.”

‘Strašilo iz kutije’

Vučić je, povodom odluke Haškog tribunala da vrati Vojislava Šešelja u Hag, napisao i autorski tekst za beogradski dnevnik Politika gdje je naveo da će “svaka odluka koju budemo donosili, a ona neće biti nemoralna kao sve političke odluke Haškog tribunala, imati za cilj samo jedno – očuvanje stabilnosti u našoj Srbiji i ništa više”.

“Ovako ili onako, Srbija ima samo jednu, veliku i važnu obavezu, a to je da očuva stabilnost, obezbedi nastavak ekonomskih reformi i poštovanje političkih sloboda”, naglasio je Vučić, prenosi agencija Tanjug.

“Pre samo nekoliko meseci mnogi kojima se nije dopao izborni rezultat, kao ni politička dominacija Srpske napredne stranke, krenuli su u žestoku kampanju širenja straha od Šešeljevog povratka iz Haga.”

Govorili su, naglasio je premijer Srbije: “Napustićete Vladu čim sleti na aerodrom. Izgleda da je neko, negde, pogrešno izračunao da je Vojislav Šešelj faktor koji može da uzdrma mene i Vladu Srbije, pa je, u skladu sa tim, počeo da ga koristi kao strašilo iz kutije.”

“Kad im se ne sviđa to što Srbija radi, što ima svoj stav, što neće na dugme da uvodi sankcije, što hoće sa svima da bude prijatelj, a ne neprijatelj – oni ga puste iz kutije: i čekaju da se mi prestravimo. Kada im se čekanje oduži, a mi nastavimo da, bez straha, sprovodimo suverenu politiku, kada samo izađem i kažem da nećemo zaboraviti, nikada, nijednu od žrtava NATO bombardovanja – oni ga vraćaju u kutiju i opet čekaju da mi umremo od straha”, nastavlja Vučić.

Ocijenio je kako “nema tu ni prava, ni pravde, a nema, nažalost, ni Vojislava Šešelja”.

Izvor: Agencije


Povezane

Šešelj ne bi bio prvi haški optuženik koji je uhapšen, a cirkus oko hapšenja za dva dana će progutati neka nova senzacija.

Mišljenje autora
Published On 30 Mar 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO