Potvrđeni Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je novi sastav Vijeća ministara BiH, dok je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio Vladu Federacije.

Ranije u utorak je Državna agencija za istrage i zaštitu okončala provjeru predloženih kandidata, a svoju potvrdu dala je i Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Novinar Al Jazeere Sanel Kajan javlja da su i ovu sjednicu Zastupničkog doma PSBiH napustili predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), što nije utjecalo na formiranje Vijeća ministara. 

Članovi Vijeća ministara dolaze iz Stranke demokratske akcije, Saveza za promjene, Demokratske fronte i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Novi predsjedavajući Vijeća ministara je Denis Zvizdić iz SDA.

Kako je kazao, jedna od hitnih aktivnosti je rad na izradi budžeta institucija BiH koji će “u jednoj vrlo brzoj, dinamičnoj proceduri staviti u proceduru usvajanja”.

Prema njegovim riječima, prva sjednica Vijeća ministara BiH u novom sazivu bi trebala biti održana u narednih nekoliko dana.

Prvi zadatak će biti izrada socioekonomske reformske agende, rekao je Zvizdić.

“Naravno, tu su sve druge prateće aktivnosti kao što je program rada Vijeća ministara BiH, budžet institucija BiH, priprema za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i početak rada na definiranju efikasnijeg mehanizma koordinacije”, poručio je on.

Ministri i zamjenici

Parlament je potvrdio za ministricu za ljudska prava i izbjeglice Semihu Borovac (SDA), za njenog zamjenika imenovan je Đorđe Milićević (Narodni demokratski poredak – stranka članica koalicije Saveza za promjene iz RS-a), prenosi Fena.

Dužnost ministra civilnih poslova u naredne četiri godine obavljat će Adil Osmanović (SDA), a zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice je Predrag Jović (SDS – stranka članica koalicije Saveza za promjene iz Republike Srpske).

Ministar finansija i trezora je Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), a njegov zamjenik je Mirsad Žuga (SDA).

Marina Pendeš (HDZBiH) imenovana je za ministricu odbrane, a za njene zamjenike imenovani su Emir Suljagić (Demokratska fronta – DF) i Boris Jerinić (SDS).

Državni ministar pravde bit će također kadar HDZ-a BiH i naredne četiri godine tu dužnost obavljat će Josip Grubeša, dok će njegov zamjenik biti Nezir Pivić (SDA).

Igor Crnadak (Partija demokratskog progresa-PDP, stranka članica koalicije Saveza za promjene iz Republike Srpske) imenovan je za ministra vanjskih poslova, a na mjesto njegovog zamjenika imenovan je Josip Brkić (HDZBiH).

Za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovan je Mirko Šarović (SDS), a za njegovog zamjenika Mato Franjičević (HDZBiH).

Dragan Mektić, također iz SDS-a, imenovan je za ministra sigurnosti, dok će njegov zamjenik biti Mijo Krešić (HDZBiH).

Na četverogodišnji mandat za ministra prometa i komunikacija imenovan je Slavko Matanović (DF), a njegov zamjenik bi trebao biti naknadno imenovan.

Formiranje izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini uslijedilo je nakon više od pet mjeseci od održanih općih izbora.

Potvrđena Vlada FBiH

Nakon formiranja vlasti na državnom nivou, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio je Vladu Federacije, a u kasnim večernjim satima usvojen je i federalni budžet.

Novi predsjednik Vlade Federacije je Fadil Novalić iz SDA.

Novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Šemsudin Dedić (SDA), ministar unutrašnjih poslova je Aljoša Čampara (SDA), ministar za izbjegle i raseljene osobe je Edin Ramić (SDA), ministar razvoja, preduzetništva i obrta je Amir Zukić (SDA), ministrica obrazovanja i nauke je Elvira Ćemalović-Dilberović (SDA), prenosi Anadolija.

U novi sastav federalne vlade također su ušli i ministar boraca i invalida Salko Bukvarević (SDA), ministrica finansija je Jelka Miličević (HDZ BiH), ministar zdravstva je Vjekoslav Mandić (HDZ BiH), ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić je (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta je Zora Dujmović (HDZ BiH).

Za ministra prostornog uređenja imenovan je Josip Martić (HDZ BiH), ministar pravde je Mato Jozić (HDZ BiH), ministar energije, rudarstva i industrije je Reuf Bajrović (Demokratska fronta), ministrica ekologije i turizma je Snježana Soldat (DF), ministar trgovine je Aleksandar Remetić (DF), a ministar rada i socijalne politike je Milan Mandilović (DF).

Federalni budžet

Budžet Federacije BiH za 2015. godinu u iznosu od 2.334.147.169 KM večeras je na vanrednoj sjednici usvojio Dom naroda, nakon što ga je prethodno odobrio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Time su se stekli uslovi da budžet, odobren sat vremena do isticanja odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH, postane operativan.

Obrazlažući budžet, premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da bez obzira na predviđeni primarni suficit, planiran u nacrtu budžeta FBiH za 2015. godinu, usljed povećanog servisiranja duga, postoji višak rashoda nad prihodima u iznosu od 684 miliona KM.

S obzirom da se radi o neravnoteži platne bilanse, odnosno o nemogućnosti servisiranja svih obaveza, istakao je da će neki novi aranžman s međunarodnim finansijskim institucijama biti neophodan.

”Budžet je socijalni, a ne razvojni”, zaključio je Novalić. 

Dugotrajni pregovori

Pregovori o formiranju federalne vlade trajali su duže od pet mjeseci, a u sastavu kabineta učestvuju SDA, HDZ BiH i DF.

Sve tri stranke imaju po pet resora, a o Ministarstvu finansija odlučili su zajednički.

Novoimenovani premijer Vlade FBiH Novalić iznio je ekspoze o budućem radu, istakavši važnost ekonomskih reformi.

“Strane investicije su najniže do sada. Imamo pet oblasti javne potrošnje u kojima trošimo više od prosjeka ne samo zemalja u okruženju već zemalja Evropske unije. Stanje je daleko od dobrog, ali sada moramo da poduzmemo mjere da to popravimo. Prva mjera je donošenje moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru”, naveo je Novalić.

Kako je naglasio, bit će fokusiran i na smanjenje opterećenja na rad, zatim reformu tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa, borbu protiv korupcije i druge mjere.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prethodno je kazao kako je previše vremena potrošeno na formiranje vlasti te kako je u javnosti stvoren “negativni naboj”.

Glasanju je prethodila rasprava u kojoj su stranke opozicije kritikovale ekspoze Novalića kao i sastav Vlade FBiH.

Dennis Gratz iz Naše stranke poručio je vladajućim strankama:

“Zašto ste dopustili da se obezvrijedi ovo tijelo [Zastupnički dom]? Dovedeni smo pred svršen čin, ne znamo ništa o vizijama rada budućih ministara”.

”Nijedna izjava iz ekspozea predloženog premijera Fadila Novalića nema uporišta u najavljenom budžetu FBiH za 2015. godinu”, rekao je Gratz.

Salem Halilović, zastupnik Stranke za BiH, kazao je da su vladajući u pregovorima o formiranju vlasti ispoljili neviđen stepen nepovjerenja i nesigurnosti.

”Građani FBiH nemaju osnova da očekuju puno od nove Vlade. Ovo je nazor Vlada, s epizodnim trajanjem”, rekao je Halilović.

Ismet Osmanović iz SDA odgovorio je na sve ove zamjerke da predloženoj vladi ne treba unaprijed oporavati sposobnost već joj ostaviti vremena da pokaže djelovanje. 

Izvor: Al Jazeera i agencije