Interpol raspisao tjeralicu za Hernadijem

Suđenje u odsutnosti direktoru MOL-a trebalo je početi u četvrtak, ali je odgođeno zbog proceduralnih razloga (EPA)

Interpol je u utorak ponovno raspisao međunarodnu tjeralicu za čelnim čovjekom mađarske naftne kompanije MOL, Zsoltom Hernadijem, kojeg hrvatsko pravosuđe traži radi suđenja za davanje mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Interpol je na svojim internetskim stranicama objavio tjeralicu za Hernadijem, optuženom da je sa 10 milijuna eura podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, koji mu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u INA-i, prenosi Hina.

Prva tjeralica bila je raspisana u listopadu 2013., ali ju je Interpol u veljači 2014. privremeno povukao nakon Hernadijeve žalbe.

Suđenje odgođeno zbog procedure

Suđenje u odsutnosti direktoru MOL-a trebalo je početi u četvrtak na zagrebačkom Županijskom sudu, ali je odgođeno zbog proceduralnih razloga.

Mađarski sud je svojedobno presudio da Hernadi nije kriv za prijevaru i pronevjeru, za što ga je tužila njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na MOL-ovu cijenu dionica.

Dok Hernadijeva obrana smatra da bi se zbog te presude moglo otvoriti pitanje tzv. presuđene stvari, hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) drži da se radi o manevru mađarskih pravosudnih tijela kako bi se opstruiralo suđenje Hernadiju u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo tvrdi da Mađarskoj nikada nije ustupilo kazneni progon Hernadija zbog davanja mita Sanaderu koji je i sam zbog toga pravomoćno osuđen.

Nakon pokretanja istrage, državno odvjetništvo je od Mađarske tražilo da ispitaju Hernadija ili da mu uruče poziv, no mađarska su pravosudna tijela to uporno odbijala pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa.

Mađarske odbijenice

Budući su sve hrvatske zamolnice naišle na odbijenicu u Mađarskoj, Hrvatska je nedostupnom Hernadiju odredila istražni zatvor i odlučila mu suditi u odsutnosti, a njegovom privođenju nije pomoglo ni raspisivanje europskog uhidbenog naloga.

U međuvremenu, Hernadi je i od hrvatskog Ustavnog suda tražio da opozove odluku o istražnom zatvoru, navevši da poziv za dolazak na hrvatski sud nikada nije primio te da ne može biti odgovoran što mu mađarske vlasti pozive iz Hrvatske nisu proslijeđivale.

No, Ustavni ga je sud odbio, ističući da je i činjenica što Hernadi nije nedostupan hrvatskim vlastima dostatna za određivanje istražnog zatvora.

Izvor: Agencije