Grabar-Kitarović: Drago mi je što u Zagreb dolazi Vučić

Pored hrvatskih zvaničnika inauguraciji će prisustvovati 88 delegacija (EPA)

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što će njenoj sutrašnjoj inauguraciji prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić, javlja Tanjug.

“Drago mi je što će se u Zagrebu okupiti čelnici susednih zemalja, pogotovo premijer Srbije Aleksandar Vučić”, izjavila je ona u ekskluzivnom intervjuu koji zagrebački Jutarnji list na svom sajtu daje u izvodima, a sutra će ga objaviti u celini.

“Nema više spominjanja regiona, sa susedima je temelj politika čistih računa”, rekla je Grabar Kitarović.

Ona je najavila da u govoru pred zvanicama na Markovom trgu u Zagrebu neće biti kritična kao u predizbornoj kampanji, ali da će morati da ukaže na probleme.

Inauguracija novoizabrane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović danima je u fokusu hrvatskih medija, koji se iz svih uglova bave ceremonijom koja će se održati 15. februara na zagrebačkom Markovom trgu, a dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića pozitivno je ocijenjen i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Grabar Kitarović postat će prva hrvatska predsjednica nakon što u nedjelju položi i potpiše svečanu zakletvu, od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i oda počast zastavi Republike Hrvatske.

Na čelu najmlađe članice EU naslijedit će Ivu Josipovića čiji je mandat trajao prethodnih pet godina – od 19. februara 2010, a jedan od detalja koje prenosi Hina je i da će inauguracija biti popraćena sa deset topovskih plotuna koje će s Tuškanca ispaliti pripadnici vojske.

Početak svečanosti, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označit će pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija, navodi agencija Hina.

Zvanice i delegacije

Intoniranje himne “Lijepa naša domovino” je obavezno, a inauguracijski govor hrvatske predsjednice trajat će blizu 25 minuta.

Ceremonija će biti zatvorena uz pjesmu “Dream for the future” hora “Izvor”, nakon čega će Grabar-Kitarović moći da čestitaju domaće i strane zvanice na Markovom trgu.

Pored hrvatskih zvaničnika inauguraciji će, prema podacima Hine, prisustvovati 88 delegacija, a Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

Među gostima će biti slovenski predsjednik Borut Pahor, slovački Andrej Kiska, mađarski Janos Ader, makedonski Gjorge Ivanov…

U Zagrebu će, kako je najavljeno, biti i predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga.

Bugarska na inauguraciju šalje predsjednicu parlamenta Cecku Cačevu, a Češku i Poljsku predstavljat će predsjednici Senata, Milan Šteć i Bogdan Boruševic. Njemačku će predstavljati predsjednik Saveznog vijeća Bundesrata Volkera Bouffiera, a doći će i kanadska državna ministrica hrvatskoga porijekla Line Jelić.

Evropsku komisiju predstavljat će povjerenik za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica, dok iz Sjedinjenih Američkih Država stiže zamjenica državnog sekretara za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall.

Inauguraciji u hrvatskoj prijestolnici prisustvovat će i više šefova kancelarija međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

Po završetku svečanosti Grabar Kitarović će za goste organizirati prijem, a 40-ak zvanica bit će na svečanom ručku, nakon koga će predsjednica Hrvatske održati niz bilateralnih susreta.

Do sada je za inauguraciju akreditirano više od 300 novinara, veći dio njih bit će smješten u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici, a samo manji dio uz pozornicu na Markovom trgu.

Vučićev dolazak  

Odlazak predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsjednice Hrvatske pozitivno su ocijenili zvaničnici Hrvatske i Srbije.


Dolazak Vučića moguć pozitivan trend [EPA]

Gest predsjednika Vlade Srbije otvara mogućnosti i najavu jedne kvalitetne saradnje dvije države, izjavio je Mladen Pavić, glasnogovornik hrvatske predsjednice.

Pavić je najavio da će Vučić i Grabar-Kitarović imati bilateralni sastanak po završetku ceremonije.

On je rekao da je hrvatskoj predsjednici “drago jer premijer Srbije Aleksandar Vučić dolazi na inauguraciju”, ali i napomenuo da to “ne znači da će biti nekakve razlike u tretmanu i prijemu”.

“Svaki gost je dobrodošao”, rekao je za beogradski list Danas.

‘Logičan potez’

Dolazak Vučića na inauguraciju je pametan i logičan potez koji treba da prave državnici, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je istakao da će poruka odlaska Vučića na sutrašnju inauguraciju novoizabrane predsjednice Hrvatske biti da Srbija želi da definira zajedničke interese i da probleme treba rješavati u otvorenom dijalogu, dodajući da mora biti relaksacije odnosa dvije zemlje.

“Relaksacija odnosa mora da postoji i ja sam apsolutno u uverenju da će to relaksiranje odnosa, iako sam ja levičar, lakše biti sa HDZ-om, nego sa nekim drugima, jer će oni imati više hrabrosti da kada se završi predizborna kampanja, sednu i razmisle o svemu tome”, ocjenio je Dačić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac kazao je da Vučićev dolazak na inauguraciju može da predstavlja proboj u zamrznutom stanju odnosa Zagreba i Beograda i da zaustavi negativni trend koji se razvija u proteklih nekoliko mjeseci ili godina.

“Zbog toga mi izrazito cijenimo tu odluku premijerovu i smatramo je značajnim doprinosom da se zaustavi taj negativni trend i otvori mogućnost za pozitivan trend”, rekao je Pupovac za RTS.

Komentirajući pojedina negativna reagiranja iz Zagreba na Vučićevu odluku, Pupovac je rekao da je “u redu da Hrvatska podsjeća na ono što smatra da treba podsjetiti, ali istovremeno važno je da se svako sjeti onoga što su njegove obaveze” i da “i Hrvatska ima obaveze”.

Izvor: Agencije