Karamarko najavio visoku funkciju u vladi

Idući ponedjeljak se nastavljaju razgovori s Mostom o formiranju nove hrvatske vlade, kazao je Karamarko (AP)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko potvrdio je da će biti ili prvi potpredsjednik hrvatske vlade ili zamjenik premijera.   

Kazao je kako se u idući ponedjeljak nastavljaju razgovori s platformom Most nezavisnih lista o formiranju nove hrvatske vlade.

Najavio je i da će podržati prijedlog da se smanje plaće hrvatskim dužnosnicima.

“Još se ne zna koliko će biti ministara. U ponedjeljak počinjemo razgovore, najprije o broju ministarstava, a onda sljedećih par dana nakon toga ići ćemo i sa konkretnim imenima. Ono što sam rekao i što je bitno i molim vas da se to dobro čuje, vlada će biti reformska i stručna. Dakle, bez obzira kojoj stranci pripada, da li pripada uopće nekoj stranci, svatko tko predloži morat će dobro obrazložiti”, rekao je Karamarko.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prošle sedmice je imenovala Tihomira Oreškovića mandatarom za sastav nove hrvatske vlade.

Potvrdila je da on ima podršku 78 saborskih zastupnika, što je i dokazao predavši joj potpise.

Orešković mandatar

Ranije su se Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista, nakon mjesec i po pregovora o formiranju saborske većine, usaglasili da će predložiti poslovnog čovjeka Tihomira Oreškovića za mandatara.

Oreškovića je predložila Hrvatska demokratska zajednica.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je da je SDP prevaren, a da je Most izabrao proustašku, kriminalnu i špijunsku koaliciju.

Izvor: Al Jazeera