Stoltenberg: NATO nije u ratu s muslimanima

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je tijekom posjeta Beogradu da nakon napada u Parizu nije bilo aktiviranja posebnog članka Sporazuma o NATO-u, koji predviđa da, ako jedna članica alijanse bude napadnuta, to predstavlja napad na sve.

Ocijenio je i kako “borba protiv terorizma nije borba Zapada i muslimanskog svijeta”.

Stoltenberg je konstatirao kako su “muslimani na prvoj liniji borbe protiv terorizma vrlo često i prve žrtve, te ih je potrebno podržati u toj borbi”.

Nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem Stoltenberg je sve zemlje članice alijanse pozvao da pridonesu i igraju svoju ulogu u borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Podsjetio je kako je poseban članak, o kojem je govorio, bio aktiviran samo jednom i to nakon napada 11. rujna 2001. godine u SAD-u, ali i da se to nije dogodilo u slučaju napada u Madridu i Londonu.

“Ipak, postoji mnogo drugih načina na koji NATO može pridonijeti”, rekao je Stoltenberg.

Osvrnuo se i na put Crne Gore ka NATO-u, rekavši kako nitko nema pravo da se miješa u odluku te države da postane članica NATO-a.

”Svaki pritisak samo bi ojačao spremnost NATO-a da pozove Podgoricu da postane punopravni član”, rekao je Stoltenberg.

Konstatirao je i kako je SAD, kao vodeća zemlja u NATO-u, također i vodeća nacija u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv ISIL-a.

Vučić: Vojna neutralnost i saradnja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija suverena i vojno neutralna zemlja i da će nastaviti unapređivati dobru suradnju s alijansom.

Vučić je rekao da će se Srbija držati svoje skupštinske deklaracije i odluku o vojnoj neutralnosti, ali da ima široki okvir za unapređenje suradnje sa NATO-om.

“To doprinosi i borbi protiv terorizma, podršci u migrantskoj krizi, očuvanju regionalne stabilnosti, boljoj obučenosti vojnika i policajaca, ali i mnogo većoj bezbednosti i sigurnosti naših ljudi na Kosovu i Metoniji, što je najvažnije”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o odnosu Srbije i Ruske Federacije, Vučić je ponovio da Srbija ima tradicionalne odnose s Rusijom, ali i podvukao da nije članica NATO-a.

Naveo je da se NATO i Srbija ni danas ne moraju složiti o određenim pitanjima iz prošlosti, ali da je siguran da postoji dobra budućnost u međusobnim odnosima.

“Nemamo nikakvih neprijateljstava i Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelja, a bili smo u nekom periodu ekspreti za te stvari. Iako ne mislim da je Srbija bila kriva za ono što se dešavalo 1999. godine na bilo koji način, čak ni njeno rukovodstvo, ali to su naše različite procene događaja iz prošlosti”, rekao je Vučić.

Srbija od danas, poslije 16 godina, prvi put kontrolira svoj cjelokupni zračni prostor. 

NATO je donio odluku da ukine ograničenje koje je uvedeno 1999. godine, nakon bombardiranja tadašnje Savezne republike Jugoslavije, kada je uspostavljena zona sigurnosti oko Kosova i zatvaranje tog dijela zračnog prostora. 

Vučić je izjavio da ta vijest, koju je Stoltenberg donio u Beograd, pokazuje da se racionalnim, pametnim i odgovornim pristupom mogu postići rezultati.

Izvor: Al Jazeera i agencije 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO