Hrvatski ministar odbrane: Srbija nema novca da kupi oružje od Rusije

Kotromanović je istakao da Srbija mora da uskladi zajedničku evropsku i sigurnosnu politiku sa EU-om (Al Jazeera)

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović izjavio je danas u Splitu da je nemoguća misija da Srbija kupi oružje od Rusije jer nema novaca za to.

“Mi znamo da oni troše 94 posto na operativne troškove, na plate i logistiku. Oni nemaju sredstava za opremanje i modernizaciju. Ja sam posjetio Beograd prije dvije godine i to sam vidio”, rekao je Kotromanović, prenijela je Hina.

On smatra da Srbija ne može da kupi oružje od Rusije jer je nemoguće porediti politiku koju vode Rusija i Srbija sa politikom Evropske unije.

“Imamo sankcije prema Rusiji, a oni bi kupovali oružje u Moskvi – to je nemoguće i na taj način Srbija nikad neće postati članica Evropske unije”, rekao je Kotromanović.

Zapad ili Rusija

On je istakao da Srbija mora da uskladi zajedničku evropsku i sigurnosnu politiku sa EU-om.

“Oni to ne žele i sjede na dvije stolice. Ja ne vidim koja je njihova budućnost, oni se moraju jasno opredijeliti hoće li biti dio Zapada ili će i dalje voditi ovakvu politiku i defakto i de jure biti dio Ruske federacije”, izjavio je Kotromanović.

On je dodao da smatra da se to napokon mora reći Beogradu i da se Hrvatska ne boji jer zna da Srbija ne može ništa da kupi.

Kotromanović je poručio da je nedavna izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića, u kojoj je izrazio zabrinutost zbog snage Hrvatske vojske, najveći kompliment Hrvatskoj vojsci.

“Hrvatska vojska je stvarno rasla i raste u zadnje četiri godine i vi vidite da je i srpski premijer Vučić izrazio zabrinutost zbog snage Hrvatske vojske i to je najveći kompliment koji je mogla dobiti Hrvatska vojska u zadnjih nekoliko godina”, izjavio je novinarima Kotromanović nakon susreta sa komandantom flote Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, viceadmiralom Jamesom Foggom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da će Srbija od Ruske Federacije nabaviti dio naoružanja koje neće biti ofanzivnog karaktera, već će služiti za zaštitu zemlje.

Odgovarajući na pitanja novinara u Moskvi u vezi s potencijalnom saradnjom Srbije s Rusijom kada je riječ o nabavci novog naoružanja, rekao je kako Srbija dio naoružanja mora nabaviti, ali kako će nastojati da se jedan dio proizvodi u Srbiji, u saradnji s Rusijom.

Izvor: Agencije