Al Jazeera Balkans osvojila Eutelsat nagradu People's Choice

Milić, Đođić i Veršić na dodjeli Eutelsat nagrada u Rimu (Al Jazeera)

Medijska kuća Al Jazeera Balkans osvojila je Eutelsat nagradu People’s Choice u kategoriji „News kanala“.

Žiri Eutelsat TV nagrada, kojim predsjedava višestruko nagrađivani novinar RAI-ja Duilio Giammaria, u septembru je, u Parizu,  odabrao finaliste ovogodišnjih nagrada. Za nagrade je ove godine konkuriralo više od 100 kanala iz 27 država.

Na gala svečanosti Noć Satelita održanoj sinoć u Rimu, nagradu je Tariku Đođiću, generalnom direktoru Al Jazeere Balkans, uručio Michel de Rosen, generalni direktor Eutelsata. Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovao je i Goran Milić, direktor Vijesti i programa Al Jazeere Balkans, te reporter Marin Veršić.

„Kada je prije 20 godina u mojoj zemlji, u Bosni i Hercegovini, stao rat, mi smo sanjali da igramo bilo kakvu ligu, jer sve je bilo uništeno: stadioni, sportski tereni, televizije, ljudi, mladi ljudi, mnogi životi… Prošlo je nešto vremena i došao je novi san: igrati neku evropsku ligu. I danas, večeras, igramo sa najboljima. I ne samo da igramo, evo pobjeđujemo u finalu Lige šampiona, zajedno sa našim kolegama iz drugih zemalja“, izjavio je Đođić.

Dobitnici Eutelsatovih nagrada 

Film Putnici (Balkan Route) iz serijala Al Jazeera Objektiv, u kategoriji za Najbolji program takmičio se sa dokumentarcima uglednih TV kanala iz Njemačke, Armenije, Meksika i Italije.

Sa 35 satelita koji opslužuju TV kuće, telekomunikacijske operatere, ISP-e i vladine agencije, čime dopire do dvije trećine svjetske populacije, Eutelsat je vodeći svjetski komercijalni satelitski operater. Eutelsat TV nagrade se dodjeljuju od 1998. godine, promovirajući najbolje programske sadržaje koji se emitiraju posredstvom Eutelsatove satelitske mreže.

Blog kolege Marina Veršića o tome kako je nastala priča Putnici (Balkan Route), kao i sam film, možete pronaći na ovom linku:

http://balkans.aljazeera.net/blog/na-balkanskoj-ruti

Izvor: Al Jazeera