Franak: Hrvatska traži pomoć Mađarske

Hrvatska Vlada zatražila je od Mađarske prijevode dvaju zakona kojima su oni riješili probleme sa švicarskim frankom, potvrdio je u utorak zamjenik ministra finansija u Vladi Mađarske, Andras Tallai.

Prijevodi bi na engleskom jeziku trebali biti poslani do kraja dana, rekao je Tallai za Novu TV.

U Mađarskoj je rastom kursa švicarskog franka direktno bilo pogođeno 1,2 miliona ljudi, među kojima i mnogi privrednici, ali i jedinice lokalne samouprave.

Donošenjem posebnih zakona dužnicima je omogućeno da kredite pretvore u forinte po fiksnom kursu ispod tržišne vrijednosti, zbog čega su tamošnje banke Mađarsku proglasile zemljom koja je nesigurna za bilo kakve vrste investicija.

No, upravo zbog tih zakona, nedavni nagli rast kursa švicarskog franka nije imao utjecaja na korisnike kredita u Mađarskoj.

Ranije u utorak, Vlada Republike Hrvatske poslala je Saboru prijedlog izmjena zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se predviđa jednogodišnje fiksiranje tečaja švicarskog franka pri obračunu rata kredita i to na teret finansijskih institucija.

Udruga banaka i dalje se tome protivi.

Odgovaraju kako se trajno rješenje mora zasnivati na podijeli troška između svih sudionika.

U saopćenju navode da će i Evropski sud pravde, ako mu se postavi to pitanje, zaključiti da se radi o odluci bez presedana i  zatražiti njegovo ukidanje.

Predlažu zamrzavanje rata kredita na tri mjeeca. Kažu da za to vrijeme treba naći dugotrajno rješenje uz još tri mjeseca za njegovu provedbu.

Danas su se prvi put predstavnici Udruge “Franak” sastali sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Zadovoljni su privremenim rješenjem Vlade.

Katarina Lucić iz Udruge “Franak” je rekla da je korisnicima bitna dugoročna mjera. Ona navodi da je protest u fazi razmatranja, te da će Udruga u koordinaciji sa širim članstvom dogovoriti o daljnjim koracima. Kako kaže, protesti se sigurno neće desiti odmah, jer ih je potrebno organizirati, ali se ta opcija i dalje razmatra.

“Nama su bitne dugoročne mjere, koje će olakšati dužnicima njihov položaj”, kazala je Lucić.

Dugoročna rješenja

Novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak javlja da su predstavnici Udruženja “Franak” zadovoljni kratkoročnim rješenjem njihovog problema, koji je jučer predstavio premijer Milanović, odnosno o zamrzavanju tečaja švicarskog franka za kreditne rate za narednih godinu dana.

“No, na današnjem sastanku predstavnika Udruge ‘Franak’ sa premijerom Milanovićem i ministrom financija Lalovićem razgovaralo se o dugoročnim rješenjima”, javlja Kiseljak.

“Ministar Lalovac je novinarima je rekao kako će država sigurno u iduća tri mjeseca pronaći model za dugoročno rješenje ovog problema, jer kako je rekao, država mora zaštiti oko 60.000 korisnika kredita u švicarskim francima”.

Kiseljak dodaje da strane banke nisu zadovoljne predloženim rješenjima.

“U priopćenju udruge hrvatskih banaka stoji da su banke predložile da se tečaj fiksira na iduća tri mjeseca, te ih je premijerovo rješenje iznenadilo”.

Novinarka Al Jazeere javlja da banke ističu kako ovim rješenjem samo banke snose teret, te kako je ono što je premijer rekao grubo zadiranje u privatno-pravne poslovne odnose, što je, ističe se u saoopćenju banaka, ustavno upitno.

Izvor: Al Jazeera