Poskidane sve ćirilične ploče u Vukovaru

Pred zgradom policije bili su se okupili članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (AFP)

Dio branitelja, koji su sudjelovali na obilježavanju 23. obljetnice osnivanja 204. Vukovarske brigade, postrojbe koja je u jesen 1991. godine branila Vukovar, poskidali su sve dvojezične i dvopismene ploče u gradu.

Razbijena i nova ploča

Dvojezična ploča, koja je u utorak popodne zamijenila razbijenu ploču na zgradi vukovarsko-srijemske policije, razbijena je oko 19:00 sati, a policija još uvijek utvrđuje okolnosti i indentitet počinitelja, potvrdio je Hini glasnogovornik policije Domagoj Džigumović.

Oni su se, nakon odavanja počasti poginulim suborcima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, zaputili prema gradu i sa zgrada državnih institucija skidali ploče na kojima su i ćirilični natpisi.

Pokušaj skidanja ploče na zgradi policije, prenose hrvatski mediji, spriječili su policajci, prilikom čega je natpisna ploča razbijena.

Policija je privela šest osoba, koje su u utorak navečer puštene.

Stožer odbacio povezanost

Tijekom danas su se pred zgradom policije okupili članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su poručili kako ne stoje iza toga čina.

Po riječima Vlade Iljkića, zaduženog u Stožeru za pravna pitanja, riječ je o reakciji jednog dijela braniteljske populacije nezadovoljnog što su dvojezične ploče u Vukovaru uopće postavljene.

Iljkić očekuje da državne vlasti, sukladno nedavnoj odluci Ustavnoga suda, neće ponovno u Vukovaru postavljati dvojezične ploče na mjesto skinutih.

“Ploče su branitelji i stradalnici poskidali i odnijeli u ured gradonačelnika [Ivana Penave, Hrvatska demokratska zajednica], da ih vrati u Zagreb”, rekao je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Vukovara.

Od rujna prošle godine u Vukovaru traje nezadovoljstvo dijela javnosti postavljanjem dvojezičnih natpisa na zgrade državnih institucija, zbog čega je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupljao potpise za održavanje referenduma o upotrebi jezika i pisma manjina.

Ustavni sud Hrvatske takvu je inicijativu, odnosno referendumsko pitanje ocijenio neustavnom.

Ploče skinute

Iz vukovarsko-srijemske policije je potvrđeno kako je policija privela šest osoba na obavijesni razgovor zbog skidanja 14 dvojezičnih ploča i razbijanja jedne ploče na zgradi policijske postaje u Vukovaru.

Petorica ispitanika puštena su kućama, prenosi tportal, dok je kasnije puštena i šesta osoba, koja je zadržana na razgovoru, zbog utvrđivanja odgovornosti za razbijanje ploče na policijskoj postaji.

“Skinute ploče su odšarafljene, neoštećene i dostavljene u gradsko Poglavarstvo. Policija još uvijek utvrđuje okolnosti incidenta, a o kaznenim prijavama odlučit će Državno odvjetništvo koje je o svemu obaviješteno”, rekao je policijski glasnogovornik Domagoj Džigumović.

Po njegovim riječima, situacija na vukovarskim ulicama je stabilna te nema potrebe za policijskom intervencijom na terenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije