Video iz Srbije: Bujica nosi sve pred sobom

Tri osobe se vode kao nestale nakon što su poplave i klizišta zahvatile mjesta Kladovo i Tekiju na istoku Srbije.

Evakuirano je više od 800 osoba i to brodovima, jer je bujica nanijela tone zemlje na magistralni put, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Bujične vode ugrozile su i proizvodnju električne energije u hidroelektranama na Dunavu.

U Hrvatskoj, vrh vodenog vala rijekom Kupom prošao je Sisak i ide dalje nizvodno, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Nezapamćena vremenska nepogoda, koja je pogodila kladovsku i negotinsku općinu nanijela je veliku štetu hidroelektranama Đerdap 1 i Đerdap 2, javila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

Velike poplave i bujice na istoku Srbije

U saopćenju se kaže da zaposleni u obje hidroelektrane (HE) čine ogromne napore u borbi sa bujicama i velikom količinom vode, koja ruši sve pred sobom.

“Hidroelektarana Đerdap 2 suočava sa sa velikim problemima. Agregati A9 i A10, koji se nalaze u dodatnoj elektrani, su van pogona zbog toga što su voda i mulj sa okolnih brda, delimično prodrli u taj deo elektrane. Zahvaljujući efikasnim merama zaposleni su sprečili veću katastrofu i teže posledice, jer je u jednom trenutku pretilo da dođe do potpunog zaustavljanja svih postrojenja i agregata”, kaže se u saopćenju.

Na hidroelektrani Đerdap 1 rijeka Kosovica teško je oštetila postrojenje za snabdijevanje vodom za piće i prema prvim procjenama EPS-a, to postrojenje se mora srušiti i cijeli objekat iznova izgraditi. Bujica je potpuno odnijela prilazni put u dužini od gotovo 100 metara i do ovog postrojenja se može stići samo helikopterom. 

Proizvodnja u HE Đerdap 2 u protekla 24 sata je manja za 30 posto.

Kritično u Kladovu

U poplavama koje su zbog velikih kiša u ponedjeljak zahvatile opštinu Kladovo, na istoku Srbije, stradala je jedna osoba, a troje ljudi vode se kao nestali.

Starija žena izgubila je život u naselju Tekija kod Kladova, gdje je najteža situacija i gdje je više od 800 osoba evakuriano brodovima.

Kladovo je i dalje odsječeno, jer su obilne kiše izazvale bujice s obronaka planine Miroč i srušile dva mosta koji iz Negotina vode prema Kladovu, a oštećena je i Đerdapska magistrala kod Tekije

Vrh vodenog vala rijekom Kupom prošao je Siskom i ide dalje nizvodno. Nasipi u gradu ranije su izdržali vrh vodenog vala Savom.  

Vodeni val sa rijeke Mure, dug 11 kilometara je ušao u Podravinu i spojio se sa Dravom.  

Tim će područjem prolaziti u iduća 24 sata. Proglašena je opća opasnost u devet općina Koprivničko-križevačke županije. 

Posebno se pozorno motre nasipi, jer bi njihovo probijanje moglo prouzročiti veliku štetu. U mjestu Drnje bujica je uništila cestu.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal tvrdi kako je situacija u tom dijelu Hrvatske ozbiljna, ali pod kontrolom.

Izvor: Al Jazeera i agencije