U Karlovcu i Kostajnici vanredne mjere zbog poplava

U Hrvatskoj je i danas nastavljena borba sa poplavama. Obilne padavine posljednjih dana uzrokovale su probleme u nekoliko županija.

Zbog porasta vodostaja Une na području Hrvatske Kostajnice proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava, a na jasenovačkom području od jutros je na podizanju nasipa angažirano i 120 vojnika, javlja Hina.

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca zbog poplave, javlja Hina.

Elementarna nepogoda proglašena je na zahtjev karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića. jer je od subote poplavljen velik broj stambenih i privrednih objekata, a na mnogim mjestima u Karlovcu oštećena je komunalna infrastruktura.

Nasipi u sisačkom Pokuplju izdržali su pritisak nabujale Kupe, a mještani uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske nastavljaju učvršćivati i podizati nasipe, budući da se poslijepodne očekuje najviši vodni val Kupe.

Kod jednog porodičnog imanja u Letovaniću probijen je nasip te je proglašena opća opasnost. Kako javlja Hina članovi tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva brzo su reagirali kako bi zaštitili kuću.

U nasipe je već ugrađeno 90.000 vreća s pijeskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mjestimično izbijaju podzemne vode. Još nema potrebe za evakuacijom stanovništa, iako je sve spremno za prihvat najugroženijih mještana.

Sisak se sprema za dolazak vodnih valova Kupe i Save, a situacija bi najteža trebala biti u utorak, kad se ta dva vodna vala spoje. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 cm. Poređenja radi, najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 cm, piše portal index.hr.

Ekstremne prilike

Prema riječima Zorana Đurokovića, voditelja Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda, vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma, prenosi Sisak Info.

Nadležne službe u Hrvatskoj ocjenjuju kako ima dovoljno vremena za pripremu obrane na kritičnim mjestima, pri čemu zasad nema potrebe za evakuacijom.

Zagrebom je također prošao vrh vodenog vala Save, koji bi u Sisak trebao stići danas. Vodostaji rijeke Save u laganom su opadanju uzvodno od Rugvice, dok su nizvodno od Zagreba u porastu.

Sve nadležne državne službe su kontinuirano na terenu i neprestano komuniciraju sa stožerima gradova i županija, dovoljno je mehanizacije, materijala za odbranu i ljudstva, a vojska izlazi na terene kojima je potrebna dodatna pomoć.

Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice kod Zagreba, na sinoćnjem je sastanku u Čičkoj Poljani izvijestio da je do sada napunjeno 10.000 vreća s pijeskom koje su postavljene na ulaze od poplave ugroženih kuća. Tamo se tijekom ponedjeljka očekuje porast Odre.

Kladovo odsječeno od svijeta

U Kladovu je od jutros palo 116 litara kiše po metaru kvadratnom, zbog čega je došlo do izlijevanja rijeke Podvrška koja je urušila most na državnom putu Kladovo – Negotin, ali nema opasnosti od izlijevanja Dunava, javlja Tanjug.

Do sela Reka, Grabovica, i Brza Palanka ne može se stići. U ovim selima povrijeđenih nema, ali je dio ugroženog stanovništva evakuiran.

U Kladovu i okolini telefonske linije su u prekidu. 

Vanredne mjere u Međimurju i dijelovima BiH

Uz cijeli tok rijeke Mure u Međimurju, na sjeveru Hrvatske, na snazi su vanredne mjere odbrane od poplave, a visina vodostoja kod Murskog Središća i sinoć je i dalje rasla.

U općini Nedelišće proglašena je opća opasnost zbog poplava. 

Poplave prijete i u BiH. Vanredno stanje proglašeno je u Gradišci, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Vodostaj Save i dalje raste, a porastao je i nivo podzemnih voda. Više od 500 kuća je poplavljeno.

Najviši stepen pripravnosti na snazi je u Prijedoru, gdje je u nekoliko naselja poplavljeno 250 stambenih objekata. Novim poplavama zahvaćeno je i Livno. 

I Slovenija je na udaru oborina i izlijevanja vode iz korita, a hiljade objekata su pod vodom.

U nedjelju je pronađeno tijelo druge osobe stradale kod Vranskog, kada je bujica odnijela vozilo Auto-moto saveza Slovenije.

Tijelo muškarca je pronađeno kilometar od mjesta nesreće, saopćila je policija u Celju, nakon što je u subotu pronađeno tijelo žene.

Točan uzrok nesreće se utvrđuje.

Izvor: Al Jazeera i agencije