Uhapšeni federalni ministri Lijanović i Bahilj

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj uhapšeni su jutros u sklopu jedne od najvećih akcija u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i višemilionskih poreskih utaja.


Hapšenje Lijanovića [Al Jazeera]

U toku je privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

U akciji je uhapšeno 14 osoba.

Reporter Al Jazeere Ivan Pavković ranije je javio da je Mladen Ivanković Lijanović, brat ministra Jerka Ivankovića Lijanovića, izveden iz porodične kuće s lisicama na rukama i pod policijskom pratnjom proslijeđen u pravcu Širokog Brijega.

Njegov brat Jerko Ivanković Lijanović ranije je doveden u porodičnu kuću u Široki Brijeg, gdje je izvršen pretres. Policija je pretresla i kuću koja pripada Mladenu Ivankoviću Lijanoviću, javio je Pavković.

Jerko Ivanković Lijanović je izjavio kako podržava rad pravosudnih institucija i ustvrdio da je sve dio predizborne kampanje.

Tražio je od policije, koja je htjela udaljiti kamere, da puste medije da rade svoj posao.

Iz Narodne stranke Radom za boljitak, čiji je Jerko Ivanković Lijanović potpredsjednik, dijelili su majice i promotivni materijal stranke okupljenim predstavnicima medija, uz poruku “Hvala što ste došli u ovolikom broju”, javlja Pavković.

[Al Jazeera]

Pretresi u tri preduzeća

”Za navedene višemilijunske iznose je oštećen budžet BiH, te na taj način i svi građani naše zemlje. Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u tri poduzeća.” 

Uhapšeni su i braća federalnog ministra, Slavo, Jozo i Mladen Ivanković Lijanović, te njihov otac Lijan-Stipe Ivanković, kao i Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Mirjana Šakota i Mirko Galić.

Mladen Lijanović je predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, čiji je član i ministar trgovine Bahilj.

U okviru akcije izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz preduzeća Lijanovići iz Širokog Brijega, Kora-fin iz Širokog Brijega i Velmos Company iz Mostara, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se dovode u vezu sa neplaćanjem poreza, poreskom utajom ili prevarom, te pranjem novca.

Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane.

Akcijom rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, a u aktivnostima na terenu učestvuje više stotina policijskih službenika SIPA-e i UIO-a BiH. U akciji pomažu i policijske snage ministarstava unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona. 

“Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH”, navodi se u saopštenju SIPA-e.

Izvor: Al Jazeera i agencije