Pretučen urednik FoNeta Davor Pašalić

Davora Pašalića, koji se pješice vraćao kući, presrela su u Beogradu trojica nepoznatih mladića i od njega tražila novac (FoNet)

Urednik Novinske agencije FoNet iz Srbije Davor Pašalić (55) u noći između srijede i četvrtka, oko 1:00 poslije ponoći, teško je u dva navrata pretučen na Novom Beogradu, u blokovima 22 i 23, nedaleko od zgrade u kojoj stanuje, prenose agencije.

Pašalića, koji se pješice vraćao kući, kod Vojnomedicinskog centra presrela su trojica nepoznatih mladića i od njega zatražili novac, prijeteći mu da imaju pištolj.

Kada je odbio dati im novac, počeli su ga tući rukama i nogama i pri tome mu zadali više od 30 udaraca.

Dok su ga tukli, napadači su vikali da je “ustaša i Hrvat”.

Kada su ga prestali udarati i potom otišli, Pašalić je ustao sa zemlje i krenuo preko autoputa, prema zgradi u kojoj stanuje.

Usput su mu prišla dvojica starijih, također, nepoznatih mladića i počeli se raspitivati o napadu.

Jedan mu je dao papirne maramice da obriše krv s lica i zajedno s njim prešli su most preko autoputa.

Na drugom kraju mosta, međutim, ponovno su ga dočekala trojica napadača i opet ga počeli tući, uz povike “ustašo” i prijetnje da imaju pištolji, dok su se dvojica starijih izmakli u stranu i sve to posmatrali.

Reakcija NUNS-a

Pašalić se uspio udaljiti, okrvavljen je došao do stana, presvukao se, otišao u Urgentni centar, koji nije bio dežurni, pa su ga poslali na Vojnomedicinsku akademiju.

Tamo su mu sanirane teške povrede glave, poslije čega je dao izjavu policijskoj patroli koja je tu bila.

Pašalić je zadobio posjekotine i podlive po glavi, licu i usnoj duplji, polomljena su mu dva zuba i ima modrice po cijelom tijelu.

Agencija FoNet osuđuje brutalni napad na svog urednika i zahtijeva hitnu akciju policije i tužilaštva kako bi napadači što prije bili pronađeni i kažnjeni.

Ova agencija očekuje da istraga najhitnije utvrdi “motive ovog bezumnog nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, Pašalića najgrublje vređali na nacionalnoj osnovi”.

Agencija FoNet upozorava na kontinuitet prijetnji i napada na novinare u Srbiji, koji su godinama iz različitih razloga izloženi brutalnom nasilju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahtijeva od policije da napadači budu što prije identificirani i najstrožije kažnjeni, prenosi agencija Tanjug.

Izvor: Agencije