Radnici ZOI ‘84 prijetili da će zapaliti zgradu

Ugrožena je egzistencija 140 zaposlenih (Anadolija)

Nekoliko desetaka radnika Kantonalnog javnog preduzeća ZOI ‘84, koji su se okupili pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, vratili su se pred zgradu direkcije u ulici Branilaca Sarajeva te su najavili da će sutra ujutro ključ zgrade predati kantonalnoj vladi koja je vlasnik preduzeća.

Time žele blokirati i druga preduzeća koja koriste tu zgradu.

Od prijepodneva traju njihove protestne aktivnosti, a od 23. juna su u generalnom štrajku i potražuju 10 plata te penziono i zdravstveno osiguranje.

Prvo su se okupili ispred upravne zgrade svog preduzeća u znak protesta zbog neisplaćenih plata, a predsjednik sindikata Alija Hodžić zaprijetio je da će zapaliti zgradu.

Neisplaćeno 10 plata

“Ako firma nikome ne treba, ako niko ne brine za radnike, onda ćemo je zapaliti”, rekao je Hodžić reporteru agencije Patria, tvrdeći da je donio kanister benzina.

Osim isplate zaostalih plata, radnici traže i hitno imenovanje rukovodstva preduzeća.

“Ovi ljudi više nemaju gdje. Agonija mora biti zaustavljena odmah. Do sada je neisplaćeno deset plaća, nemamo zdravstveno osiguranje možda od 2012. godine, možda i dalje, nemamo uvezani radni staž. Sve ono što je dosljedno čovjeka – nemamo. Tu smo da tražimo svoja prava. Uposlenici već dugo trpe i rade, a nikada nisu imali plaću. Htjeli smo da sačuvamo ovu firmu, ali isto tako želimo da izađu gospoda, da nam kažu kad će nam isplatiti plate. Neka nam daju pet plaća, da imamo uslove za život, pa ćemo opet čekati neki period”, rekao je Hodžić.

ZOI ‘84, preduzeće u državnom vlasništvu, u gubitku je više od šest miliona eura, a ugrožena je egzistencija više od 140 zaposlenih.

Problemi traju godinama

Pred nezadovoljne uposlenike ZOI ‘84, koji su stigli i pred Kantonalnu vladu, izašao je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Zaim Backović, rekavši da “postoji modus i da treba dobre volje da se riješe problemi uposlenika ovog javnog preduzeća”.

“Nijedan prijedlog koji sam dao na Skupštini nije prihvaćen. Bavim se poslom, a ne pričom. Ja radim, a oni ne. Olimpijsku dvoranu Zetra treba staviti u funkciju, ali ne samo Zetru. Mi u Sarajevu, u odnosu na realne potrebe, imamo puno više sala nego što treba gradu od 400.000 stanovnika. Ko će tamo da radi i ko će to plaćati? I planira se gradnja još takvih dvorana, što je bespotrebno”, zaključio je Backović.

Problemi ZOI ‘84, javnog preduzeća koje kontroliše imovinu vrijednu stotine miliona konvertibilnih maraka, a koje je naslijeđe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984, traju godinama, a gubici se gomilaju. 

Izvor: Al Jazeera i agencije