Linić prozvao Milanovića da je spletkaroš

Dan nakon što je predsjedništvo Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) donijelo odluku po kojoj će glavnom odboru stranke predložiti isključenje Slavka Linića, oglasio se i bivši ministar financija, rekavši kako je premijer Zoran Milanović „spletkaroš“.

„Milanović je pokazao svoje pravo lice obračuna, podjela i spletkarenja unutar stranke. SDP je u krizi za koju je odgovoran Zoran Milanović, a potop na europarlamentarnim izborima je posljedica potpunog podbačaja provedbe Plana 21”, rekao je Linić po dolasku u Hrvatski sabor, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Dodao je kako tek treba vidjeti šta će biti na sjednici Glavnog odbora SDP-a, zakazanoj za subotu, rekavši da cijeli sukob nije samo pitanje „mojih i njihovih“.

„Sve to sam i očekivao. Prema tome, ništa neobično. To je samo karakter Zorana Milanovića. On je spletkaroš kojemu je dioba stranke sasvim normalna, kao i obračun s ljudima koji ne dijele njegov način rada i ponašanja“, ocijenio je Linić.

Obična većina dovoljna za isključenje

Ustvrdio je kako se ne bavi mogućim pokretanjem Milanovićeve odgovornosti za stanje u stranci, kao ni mogućnošću da se u subotu razgovara i o smjeni Zorana Milanovića.

Leko: SDP može i bez Linića

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je da će SDP „nastaviti živjeti“ i ako se iz stranke isključi bivšeg ministra financija Slavka Linića.

„Stranka će živjeti, ali nemojte me sada navoditi da špekuliram, jer ne bi bilo primjereno da utječem na članove Glavnog odbora“, odgovorio je Leko novinarima u Saboru, koji su ga pitali što će biti s SDP-om ako Linić bude isključen.

Naglasio je kako ga „zanimaju stajališta svih tijela i institucija koje moraju ili žele ili trebaju raščistiti stvari“.

O proceduri po kojoj će Glavni odbor SDP-a odlučivati o inicijativi Predsjedništva da se Linića isključi iz stranke Leko detaljno nije želio govoriti. Samo je rekao kako će Glavni odbor raditi po stranačkom statutu.

„Ako već netko treba tražiti odgovornost Milanovića, a to nije samo pitanje obračuna s neposlušnim SDP-ovcima ili SDP-ovcima koji se s Milanovićem ne slažu, nego su tu i neuspjesi na izborima i potpuni promašaj u odnosu na provedbu Plana 21, za to postoje odgovorni ljudi koji vode županijske organizacije. Oni moraju razmišljati što je budućnost SDP-a“, smatra Linić.

Odluku predsjedništva stranke, u kojem su samo četvorica od 16 članova glasala protiv Linićevog isključivanja, mora potvrditi i Glavni odbor SDP-a. Za to im je potrebna i obična većina, što znači da bi, uz minimalan kvorum, to teoretski moglo učiniti 26 od ukupno 101 člana tog tijela.

Milanovićeva inicijativa

Isključenje Slavka Linića iz stranke predložio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović zbog nanošenja štete ugledu stranke, nakon što ga je smijenjeni ministar na konferenciji za novinare prošli četvrtak prozvao.

Linić ga je optužio da je zloupotrijebio obavještajni aparat i policiju kako bi se s njim obračunao, da je štitio svoga prijatelja Sinišu Petrovića, iako je u Nadzornom odboru Ine donosio odluke protivne interesima Hrvatske, te da su premijerovi prijatelji i članovi šire obitelji dobivali povoljne kredite od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Dio optužbi odbacili su Sigurnosno-obavještajna agencija i policija, koji tvrde da nisu nadzirali smijenjenog ministra.

Svoje optužbe da je Milanović zloupotrijebio obavještajni aparat i policiju Linić će danas dodatno objasniti i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO