Dodik, Vučić i Kusturica otvorili Andrićgrad

Kusturica se zahvalio Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću koji su 'prepoznali vrijednost ovoga projekta' (Anadolija)

U prisustvu velikog broja zvanica i građana danas je u Višegradu svečano otvoren kompleks Andrićgrad, koji je posvećen nobelovcu Ivi Andriću. Grad je sagrađen prema ideji reditelja Emira Kusturice, piše novinar Anadolije.

Ceremoniji svečanog otvaranja, osim Kusturice, prisustvovao je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, veliki broj predstavnika vlada Srbije i Republike Srpske kao i mnogobrojni građani.

Idejni tvorac kompleksa Andrićgrad reditelj Emir Kusturica u svom obraćanju je kazao kako su se odlučili jedini u svijetu napraviti grad koji je posvećen nobelovcu.

Kusturica je kazao da će Andrićgrad biti nova lekcija iz renesanse i nova lekcija iz toga kako se čuva identitet i kako se jedan cijeli grad pretvara u kulturno dobro, te se zahvalio Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta i tako postali dio ogromne građevine.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako danas na Vidovdan, koji je, prema njegovim riječima, najveći srpski praznik, nije ni vrijeme ni mjesto da se govori o malim ljudima ili “onima koji bi da pokušaju da nam zatruju istoriju ili da nas nateraju da zaboravimo”.

“Mi poštujemo sve druge, samo mirom možemo da se razvijamo, samo u miru možemo da napredujemo. Nikom drugom nikakvo zlo ne želimo. Moramo da napravimo jaku Srbiju, ekonomski jaku, zemlju bogatih ljudi… Na takvu Srbiju siguran sam da će Republika Srpska uvek moći da se osloni, da će narod RS-a uvek moći da računa i na svoju Srbiju u skladu sa Zakonom o specijalnim i paralelnim vezama i Daytonskim sporazumom, na koji imamo pravo da nikome ne smetamo” poručio je Vučić te dodao:

“Ponosan sam na činjenicu što ćemo Andrićgradom da čuvamo svoje, što ponosno izgovaramo svoje srpsko ime i prezime i što ćemo ga čuvati vekovima, a to ćemo moći samo ako budemo pametniji i marljiviji. Živela Srbija, živela Srpska”.

Izvor: Agencije