Albanija dobila status kandidata za EU

Albaniji je danas odobren status države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavio je na zvaničnoj internetskoj stranici visoki komesar za proširenje EU-a Štefan Fule.

Na sastanku Vijeća ministara EU-a, održanom u Luksemburgu, ministri članica Unije složili su se da, na osnovu preporuke Evropske komisije, odobre status zemlje kandidata Albaniji. Tu preporuku morat će odobriti i lideri država članica EU-a na sastanku Evropskog vijeća u petak u Briselu.

To je jasan korak naprijed u odnosima EU-a i Albanije, navodi se u saopćenju, a odnosi se na napredak koji je ta država napravila u evropskim integracijama i implementaciji potrebnih reformi.

Današnja odluka potcrtava konstantnu i kredibilnu predanost EU-a da podržava Albaniju u njenim naporima ka ispunjenju svog cilja.

„Za Albaniju današnja odluka treba pokazati ojačano opredjeljenje za podršku reformama koje provodi, a još treba implementirati svoje ključne prioritete, sa posebnim fokusom na reformu administracije i sudstva, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i osnovna prava. Konstruktivan i održiv politički dijalog ostat će krucijalan u konsolidaciji i nastavku provođenja reformi“, izjavio je Fule.

Unutrašnja politička blokada

Status države kandidata ne znači da će EU odmah početi sa pristupnim pregovorima sa Albanijom jer je to odvojeni korak u integracijskim procesima za koje je potreban dodatni progres u ključnim prioritetima.

Put Albanije ka EU nekoliko godina je bio blokiran zbog unutrašnje političke blokade i sporosti u provođenju reformi, ali su mnogi od postojećih problema otklonjeni nakon izbora Edija Rame za premijera, smatraju u EU.

“Priznajemo vaše napore u reformama i ohrabrujemo vas da nastavite”, poručio je Fule Albancima preko Twittera.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Tirani premijer Albanije Edi Rama istakao je da je dobijanje statusa kandidata bio prioritet njegove Vlade i cijele države.

„Ovo sigurno nije kraj našeg puta ka punom učlanjenju u EU, ali je jedan važan korak na tom putu. Od danas postoji više nade i više perspektive za sve Albance“, kazao je te izrazio posebnu zahvalnost evropskim liderima i ministrima vanjskih poslova država, koji su posvetili potrebno vrijeme i pažnju da saslušaju argumente Albanije.

„Status je dobijen na dostojanstven način i predstavlja apsolutnu novost za naše međunarodne odnose.“

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja iz Luksemburga kako evropski ministri smatraju da je konstruktivan dijalog vlasti s opozicijom jedan od ključnih kriterija za daljnji napredak Albanije ka EU.

Potrebno je izvršiti reforme kako bi se suzbilo pranje novca, trgovina ljudima i krivotvorenje dokumenata.

Na poseban zahtjev Češke, bit će potrebno raditi na jačanju sigurnosti za privredne subjekte te ulijevanju povjerenja za investitore.

Izvor: Al Jazeera i agencije