Premijer Rama objavio rat mafiji u Albaniji

Lazarat je postao simbol nemoći države i zakona nad kriminalom (AP)

Piše: Natalia Žaba

Premijer Albanije Edi Rama oglasio je početak otvorenog rata sa mafijom i drogom u toj zemlji.

Ove nedelje albanska policija je, zajedno sa specijalnim snagama, pokrenula opsadu sela Lazarat, poznatog po masovnoj proizvodnji marihuane.

Selo se nalazi na jugu Albanije, udaljeno je desetak kilometara od grada Gjirokastre. Lazarat godinama funkcioniše kao zatvorena i nepristupačna zona proizvodnje i magaciniranja canabis sative, koja je izmakla kontroli, čije su postajanje tolerisali političari.

Lazarat je postao simbol nemoći države i zakona nad kriminalom.

Odlučna izjava

Premijer Rama je rekao da se Lazarat ne nalazi samo na jugu Albanije, kod Gjirokastre, već kao metafora disfunkcije postoji u svakom segmentu države, a pogotovo u sudstvu koje je celokupno paralisano od mafije i korumpiranih politika.

Ovo je prva tako odlučna izjava albanskog političara.

Takođe, ministar unutrašnjih poslova Samir Tahiri u svom jučerašnjem govoru rekao je da neće biti više razumevanja ni milosti za kriminalce i mafijaše koji se bave proizvodnjom i trgovinom droge.

Artan Didi, generalni direktor policije, rekao je da ovaj put neće biti povlačenja dok svi kriminalci ne budu uhapšeni.

Koliko nije jednostavna pacifikacija tog sela, pokazuje činjenica da specijalne snage i 500 oficira policije od preksinoć vode borbu koja treba da ukaže na odlučnost Albanije koja se upravo bori za status zemlje kandidata za članstvo u EU, o kojem treba da se odluči još u junu.

U jednom delu sela i dalje traju sukobi policije i blizu 25 članova kriminalne grupe koja uzgaja kanabis na tom području. U sukobima je sinoć ranjen 32-godišnji pripadnik Specijalne jedinice albanske policije.

Sukob sa kriminalcima

Stotine albanskih policajaca, podržanih oklopnim vozilima, upale su u selo nakon što su uzgajivači marihuane navodno koristili ručne raketne bacače, minobacače i mitraljeze u borbi sa policijom tokom racije, prenosi AP.

Policija je saopštila da niko nije povređen u borbama u blizini Lazarata, velikog centra za proizvodnju marihuane, udaljenog 230 kilometara od Tirane.

AP navodi da kriminalci u Lazaratu godišnje proizvedu 900 tona kanabisa, vrednosti gotovo 4,5 milijardi evra, što je gotovo jednako polovini BDP-a male balkanske države.

“Ne postoji Bog koji će vas braniti. Predajte se ili osetite snagu zakona kao nikad do sada”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Albanije Samir Tahiri kada se obratio meštanima sela Lazarat pre početka sprovođenja akcije pacifikacije mesta.

Pretresanje stanovnika

Oko 16 časova naoružani pripadnici bezbednosnih službi ušli su u selo, pretresajući kuće stanovnika, od kojih su mnogi bili takođe naoružani. Policija je objavila prezimena 27 osoba koje su učestvovale u borbi, koristeći sredstva različitog kalibra i moći.

U akciji razoružanja učestvuje 500 oficira te organizacije zajedno sa specijalnim službama.

Slične akcije albanska policija sprovodi nekoliko puta mesečno. Gotovo svake nedelje mediji informišu o preuzimanju manjih i većih količina droge na jugu Albanije, ali i u drugim gradovima te zemlje.

Samo prošle nedelje u selu u okolini Tepelene policija je uništila 4.000 sadnica vrste canabis sativa. U Tirani je otkrivena i uništena laboratorija u kojoj se proizvodio kokain.

Prilikom zauzimanja laboratorije, specijalne snage uspele su da konfiskuju automatske puške raznog kalibra i tritol.

Ove nedelje policija je u istoj okolini uništila gotovo 21.000 sadnica marihuane. Ipak, takvi spektakularni rezultati nisu bili dovoljni da se okonča rat sa kartelom. Do sada su, nakon sprovođenja akcija, uhapšeni optuženici dobijali relativno kratkotrajne zatvorske kazne, često su bili puštani na slobodu još pre završetka kazne – slučaj Razipa Mahmutaja koji je uhapšen 2004. u sličnoj akciji opsade Lazarata a koji je izašao iz zatvora nakon dve godine na osnovu pomilovanja.

Izvor: Al Jazeera