Strah od novih klizišta kod Zvornika

Obrušavanje terena je i dalje veliki problem zvorničkog kraja.

Na magistralnoj regionalnoj cesti saobraćaj se odvija samo ograničeno, na ličnu odgovornost vozača i uz prisustvo snaga sigurnosti.

Službe civilne zaštite iz Srbije i Bosne i Hercegovine sarađuju kako bi se u slučaju najgoreg moglo na vrijeme reagovati.

“Na području Zvornika aktivno je više od 70 klizišta, a pokušava se naći rješenje za ljude koji nužno moraju zatražiti spas”, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Srušila se stijena

“Stanje je trenutno stabilno, imajući u vidu da je lijepo vrijeme, no čini se da bi i najmanja kiša mogla prouzrokovati velike štete.”

Veliki dio jedne stijene srušio se u rijeku Drinu, što predstavlja problem za Zvornik u Bosni i Hercegovini i Mali Zvornik u Srbiji.

Preduzete su sve mjere kako bi svi stanovnici bili na sigurnom.
 

U Malom Zvorniku, spasioci se mogu angažovati za 15 minuta ukoliko dođe do odrona tla.

Na sanaciji poplavljenog terena u Bijeljini radit će i italijanski vatrogasci. Najavljen je i dolazak tima iz Turske.

Klizišta prijete u mnogim opštinama. Na području Bratunca evakuisano je 170 ljudi iz stambenih objekata. U opštini Lopare klizišta su ugrozila više od 150 kuća.

U Šamcu je Štab za vanredne situacije naredio mobilizaciju radno sposobnog stanovništva radi čišćenja poplavljenih područja.

Naredba se odnosi na muškarce od 18 do 60 godina i žene od 18 do 55 godina.

Takođe, obavlja se i mobilizacija traktora, mašina i drugih radnih vozila koja su u vlasništvu građana, javlja Fena.

Više od 20 traktora izvozi smeće i biološki otpad iz grada, a u mjesnim zajednicama Pisari, Crkvina, Tišina te dijelu Škarića, uklanja se uginula stoka, rekao je načelnik ove opštine Savo Minić.

Orašje: Najezda komaraca

U kolektivnom centru Orašje smještenom u Osnovnoj školi ”Orašje” nalazi se gotovo 100 ljudi. Među njima ima i starijih osoba, djece i trudnica.

Direktorica škole Sunčana Dominković kazala je da su potrebni i klima-uređaji za kolektivni centar, javlja Fena.

Američki demineri u regionu

Biro za političko vojne poslove američkog State Departmenta saopštio je da će u ponedjeljak poslati stručnjake za uklanjanje zaostalih mina u područjima pogođenim poplavama u Srbiji i BiH.

Američki stručnjaci pomagat će lokalnim deminerima da otkriju i uklone neke od 120.000 zaostalih mina koje su mogle da budu pomjerene u poplavama tokom prethodnih dana.

Oni su upozorili na mogućnost da su mnoge od oznaka kojima su obilježena minska polja zaostala iz ratova devedesetih, u poplavama takođe pomjerene, prenosi agencija Tanjug.

SAD je ranije uložio gotovo 97 miliona dolara u uklanjanje mina u BiH i 16 miliona u iste svrhe u Srbiji.
 

Potrebna su i sredstva za zaštitu od komaraca, jer se zbog vlage pojavio veliki broj ovih insekata.

Kako ističe Dominković, u Orašju se stanovništvo organizovalo, dok su uposlenici škole – volonteri uključeni u rad i pomaganje u kolektivnom centru.

Iz kolektivnog centra se donacije, ukoliko ih ima viška, šalju mjesnim zajednicama i dostavljaju stanovništvu ugroženom u poplavama. 

Treća žrtva poplava u Posavini

U Grebnicama je pronađeno beživotno tijelo žene koja se od 17. maja vodila kao nestala u poplavama.
           
To je druga žrtva na području opštine Domaljevac, a ukupno treća u Posavskom kantonu, prema dostupnim podacima.
           
Situacija na području bosanske Posavine, njenog istočnog i centralnog dijela, ne smiruje se, jer se poplavne zaobalne vode pomjeraju i šire u niža područja Oraške opštine, tako da je u Kostrču voda ušla u dvadesetak kuća i u više od 100 dvorišta.
          
Uz pomoć ekipa iz Belgije i Njemačke, nastavljena je bitka s dolazećim vodama te se velikim pumpama izbacuje voda nadomak ulaska u Orašje.

Pumpe takođe izbacuju vodu u Donjoj Mahali. Na magistralnoj cesti Orašje – Tuzla saobraćaj se odvija uz velike poteškoće.
           
Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U noći s petka na subotu, naročito u dane vikenda, očekuje se nestabilna vremenska situacija praćena kišom, pljuskovima, grmljavinom, mjestimično i gradom.

Published On 23 May 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO