Turska šalje namještaj ugroženima u BiH

U akciji pomoći za BiH prikupljeno je 160 ležaja, 100 kreveta i hiljadu deka (EPA)

Udruženje turskih proizvođača namještaja (MOSDER) pokrenulo je kampanju „100 šlepera namještaja“ za poplavama ugrožena područja u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Predsjednik MOSDER-a i predsjednik Unije izvoznika šumskih proizvoda Ahmet Gulec kazao je, da  vidjeti tursku vladu kako materijalno i na druge načine pomaže ugroženim ljudima u cijelom svijetu, izaziva ponos te da je MOSDER, u saradnji sa Turskim polumjesecom, pokrenuo kampanju prikupljanja pomoći za BiH i pozvao sve da se u nju uključe.

“Znamo da je našoj braći ugroženoj poplavama u BiH neophodna pomoć i u vidu namještaja. Zato smo sa Turskim polumjesecom pokrenuli kampanju ‘100 šlepera namještaja’. Očekujemo podršku svih proizvođača namještaja. Neophodno je da ta pomoć što prije krene ka BiH. Moramo raditi brzo“, kazao je Gulec.

“Svi sektori su uključeni u akcije pomoći BiH. Turski polumjesec veoma dobro radi svoj posao. Uvjereni smo da će i drugi sektori uraditi sve da se BiH pošalje sva neophodna pomoć“, zaključio je Gulec.

Pomoć iz Burse

Grad Bursa u Turskoj pokrenuo je akciju pomoći za poplavama pogođene gradove u BiH, prikupivši namještaj koji je u dva kamiona već otpremljen prema BiH, piše Anadolija.

Na inicijativu gradskih vlasti Burse, na čijem čelu se nalazi gradonačelnik Recep Altepe, poplavama ugroženim stanovnicima u BiH poslan je konvoj sa namještajem koji se sastoji od ležaja, kreveta i deka.

U akciji pomoći za BiH prikupljeno je 160 ležaja, 100 kreveta i hiljadu deka.

Gradonačelnik Altepe je, prije polaska kamiona za BiH, izjavio kako je cijela Turska potresena katastrofom koja je pogodila BiH.

“Prvo nas je potresla velika nesreća u rudniku Soma, a onda i ova nesreća u BiH. Naša prijateljska zemlja – Bosna i Hercegovina doživjela je najveću katastrofu u posljednjih 120 godina. Milion ljudi je pogođeno strašnim poplavama, uništene su mnoge škole, bolnice i zgrade. Prijateljstvo se prepoznaje u teškim vremenima”, rekao je Altepe.

Napomenuo je da će Turska i turski narod pružiti svaki vid pomoći stanovnicima BiH koji su pretrpjeli velike štete u poplavama.

“Turska u ova teška vremena suosjeća sa Bosnom. I ovdje u Bursi pokrenuli smo akciju pomoći. U prvoj etapi poslali smo dva kamiona. Grad Bursa poslao je i dvije ekipe za spašavanje i oni će procijeniti šta je stanovnicima na tom području još potrebno. Grad Bursa poslat će pomoć u Olovo i Doboj. Želimo na ovaj način pokazati naše prijateljstvo prema BiH”, kazao je gradonačelnik Burse.

Dodao je da će pomoć biti upućena i u Sanski Most, Maglaj, Zenicu, Tuzlu, Brčko i Šamac.

Izvor: Agencije