Najkritičnije u Bijeljini i Šamcu

22:28 – Maglaj

U noćnim satima voda bi se trebala povući iz Maglaja, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović. Nekoliko desetina kuća nestalo je u klizištima u okolini grada.

Oružane snage BIH, Vojska Hrvatske i Gorska služba spašavanja pokušavaju spasiti ljude i dostaviti im hranu i pomoć. 

Pomoć dolazi iz Konjica, Mostara, Bihaća. Stižu šleperi hrane i velike kutije sa lijekovima. Mještani se nadaju se da će već sutra ili najkasnije prekosutra moći da se vrate kućama i spase ono što se spasiti može.


22:25 – Šamac

Savo Minić, načelnik opštine Šamac, rekao je za Al Jazeeru da je situacija u tom gradu haotična.
Kako je kazao, prema nezvaničnim informacijama, vodena bujica odnijela je jednog mještanina, koji je pokušao da se ljestvama popne na tavan kuće  i tamo se sa suprugom skloni od poplava.

Samo jedan helikopter je uspio sletjeti u grad tokom dana, a EUFOR će poslati još dva helikoptera.
Minić moli stanovnike Šamca i okoline koji imaju malu djecu da stave crvena obilježja na kuće i zgrade.


21:58 – Jezero

Više od 100 kuća je poplavljeno u Jezeru kod Jajca, a vodostaj Plive je u stalnom porastu, javlja čitalac Edvin Crnkić.

”Otežan je saobraćaj na cesti prema Mrkonjić Gradu zbog izlijevanja rijeke Jošavke. Ništa nije bolje nije u pravcu Šipova zbog klizišta u mjestu Stupna. Ovo maleno mjesto i dalje ima opskrbu elektirčnom energijom i vodom.

Kiša i dalje pada, očekuje se alarmantna i neizvjesna noć.  Mnogi će noć provesti u dežurstvu, pogotovo kuće koje se nalaze u prioblanom dijelu. Za sada nikava pomoć nije stigla sa strane, stanovništvo se uzajamno pomaže. Općinski načelnik Dušan Šain sa suradnicima obilazi mjesta koje su pogođena ovom prirodnom nedaćom”, javlja Crnkić.

”Veći dio naselja je smješten  na ostrvu koje Pliva pravi, tako da su mještani izravno izloženi vodenoj bujici”.

Foto: Anadolija


09:54 – Maglaj

Dva terenska vozila Civilne zaštite jutros oko 8:30 sati uspjela su se probiti kroz tunel i ući u središte Maglaja kako bi dopremili hranu i vodu ugroženom stanovništvu, potvrdio je za Anadoliju Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je iz Maglaja.

“Na ulazu u Maglaj uspostavljen je policijski punkt u okviru kojeg djeluje sabirni centar gdje se skuplja hrana, voda i druge potrepštine neophodne za ugroženo stanovništvo. Čamci su i dalje gotovo jedino sredstvo kojim se prohoduje kroz Maglaj. Putem njih se raspoređuju namirnice koje se uspiju dopremiti. Iako je vodostaj u padu, stanje je i dalje veoma teško, jer nema struje”, naglasio je Bradarić.

Istakao je kako je posebno teško u naselju Nemila, gdje se očekuje da ekipe sa mehanizacijom iza 10 sati konačno probiju nanos te osposobe putnu komunikaciju Zenica – Maglaj, koja je u prekidu od jučer u poslijepodnevnim satima kada se obrušila zemlja i zatrpala ga.

“Prizor na samom mjestu je strašan. Ogromne količine zemlje su se obrušile, a mještani tvrde kako se pod zemljom nalazi kamion i kola hitne pomoći. Mi smo vidjeli automobil koji je stradao u klizištu, kojem se vide samo registarske oznake Švicarske. Problem je što se jedan dio zemlje ukloni, a tri nova nanosa pojave. Ugrožene su i brojne kuće na koje se naslonila zemlja koja se obrušila”, naveo je Bradarić. 


09:35 – Vogošća

Stručni timovi općine Vogošća do ranih jutarnjih sati bili su na području klizišta koje je jučer odnijelo osam kuća, a sve porodice čije su kuće stradale, smještene su na sigurno, rekao je za Fenu pomoćnik načelnika općine Vogošća Kenan Alikadić.

U toj nesreći nije bilo nikakvih žrtava ili teže povrijeđenih, a sve porodice evakuirane su prije pokretanja klizišta. Svi ljudi s tog područja smješteni su u hotel, a ukazana im je sva potrebna ljekarska pomoć.

Alikadić ocjenjuje da su još dva klizišta kritična na području te općine – u Dreskovačama i Tihovićima – gdje su stanovnici već obaviješteni o potencijalnoj opasnosti.


09:24 – BiH

Prema podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring-sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, danas u 08.00 sati, na srednjim i donjim dijelovima slivova vodotoka vodnog područja rijeke Save u FBiH još se bilježi rast vodostaja, dok se na gornjim dijelovima slivova bilježi stagnacija i pad vodostaja.

Trend rasta vodostaja još se registrira na vodotocima Sava, Spreča, Una i Sana, dok rijeke Bosna, Usora i Sanica stagniraju i blago opadaju. Vrbas je u opadanju.

Vodostaj Sane u Sanskom Mostu danas iznosi 473 cm u odnosu na jučer kada je iznosio 195 centimetara, vodostaj Une u Bihaću danas je 82 cm u odnosu na jučer kada je bio 53 centimetra.

Na mjernoj stanici u Zenici vodostaj je opao za blizu 40 centimetara u odnosu na jučerašnji nivo.


09:15 – Doboj

Svi đaci smješteni u Domu učenika u Doboju osjećaju se dobro, potvrdio je jutros ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji se od sinoć nalazi u toj ustanovi zajedno sa učenicima.

U Domu učenika u Doboju nalazi se 109 đaka. Prvi sprat tog objekta je pod vodom, a djeca su smještena na drugom spratu.

Prema procjeni Mutabdžije, za evakuaciju učenika iz Doma neophodno je blizu 40 čamaca.

Grad Doboj je pod vodom, visokom i nekoliko metara, od jučer, a nema ni električne energije ni vode.


09:08 – BiH

Situacija u Maglaju u vezi sa snabdijevanjem električnom energijom i dalje je nepromijenjena. Cijeli grad je bez napajanja, izjavila je jutros za Fenu glasnogovornica JP Elektroprivreda BiH Midheta Kurspahić, dodajući da je situacija nepromijenjena i u Zavidovićima.

U Kantonu Sarajevo, na području općine Ilidža uključene su trafostanice na području Osijeka. Svi kupci su snabdjeveni električnom energijom.

Na području općine Vogošća još je bez napajanja blizu 60 kupaca na području sela Kamenica. Na području Ilijaša još je bez napajanja 20-ak kupaca u naselju Gornja Misoča.

Na području općine Novi Grad bez napajanja električnom energijom je blizu 400 kupaca, uključene su dvije trafostanice: Robot Rajlovac i Reljevo Dvor 2.

Na području Unsko-sanskog kantona stanje je uglavnom stabilno. Na području Ključa bez napajanja je gotovo 500 kupaca zbog isključenja dalekovoda iz sigurnosnih razloga. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu snabdijevanje je stabilno.

U Tuzlanskom kantonu bez napona iz preventivnih razloga je i dalje određeni broj dalekovoda i trafoa. Otežano je snabdijevanje u Gračanici, Tuzli, Lukavcu, Živinicama, Srebreniku, Kladnju, Sapni, Čeliću i Teočaku.

Problemi u napajanju su još na području Travnika i Vlašića.


08:45 – Doboj

U bh. entitetu Republika Srpska je uslijed poplava proglašeno vanredno stanje u 15 općina, najteža situacija je u Doboju, Bijeljini i Zvorniku.

Vanredno stanje je u Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Šekovićima, Bratuncu, Srebrenici, Kotor-Varoši, Modriči, Tesliću, Petrovu, Šamcu, Čelincu, Donjem Žabaru i Prnjavoru.

Glasnogovornica Civilne zaštite RS-a Branka Klarić potvrdila je jutros da je tokom jučerašnjeg dana na spašavanju u potpuno poplavljenom gradu Doboju bio angažiran Kajakaški klub „Kanjon“ iz Banje Luke sa sedam čamaca, kao i Ronilački klub „Buk“ sa jednim čamcom, a između ostalog, zbrinuli su jednu porodilju.

Očekivao se sinoć i dolazak raftera iz Bihaća, koji su pritekli u pomoć Dobojlijama.

Međutim, sve komunikacijske veze s Dobojem su gotovo u prekidu, a veliki broj poziva za evakuaciju pristizao je putem radioveza, dok je blizu 30 porodica u Gornjoj Paklenici čekalo na evakuaciju.


07:30 – Šamac 

Rijeka Bosna ulazi u grad Šamac, načelnik općine Savo Minić apelira da svi koji mogu, pomognu stanovništvu.

Kiša neprestano pada, a i rijeka Sava prijeti da pokida nasip koji je postavila Civilna zaštita i izlije se u grad. Cijela opština je pod vodom, građani su bez struje, vode za piće i telefona. Kuće su poplavljene, a voda ulazi i u zgrade.

Svi bolesnici sa hemodijalize u Šamcu evakuirani su tokom noći, jer je na tom mjestu voda prvo probila.

“Što je bilo do ljudskog faktora, rađeno je jutros do 5:15 časova. Branili smo nasip, ali je vodena stihija bila jača”, rekao je Srni Minić.

Prema njegovim riječima, stanje u gradu je haotično.

Civilna zaštita s čamcima evakuira stanovništvo po gradu i prevozi na sigurno. Na spratu osnovne i srednje škole u Šamcu je prihvatilište za one koji nemaju gdje biti prevezeni.


07:00 – Doboj

Na hidrološkoj stanici Doboj, prema procjeni, jutros u 7:00 sati vodostaj iznosi 700 centimetara. Prema informaciji osmatrača iz Doboja, vodostaj je za 30 centimetara manji nego što je bio sinoć i u blagom je opadanju.

Dobojlije su bez struje i vode, zatvoreni u stanovima i kućama u koje nije prodrla voda, koja je u centru grada bila i nekoliko metara, proveli noć.

Informacije koje stižu iz tog grada govore da nedostaje čamaca za evakuaciju.


03:12 – Vlašić

Na planini Vlašić ne prestaje padati snijeg, a visina snježnog pokrivača trenutno je iznad 80 centimetara.

Na Vlašiću od sinoć nema struje, pa se hoteli i ostali objekti električnom energijom napajaju pomoću agregata, a vlasnici se sami snalaze i za čišćenje prilaza.

Problem su i nedovoljno očišćeni putevi, jer je sva mehanizacija prebačena na poplavljena područja.


02:40 – Sarajevo

Zbog klizišta u sarajevskom naselju Svrake, do čega je došlo uslijed obilnih padavina, ekipa Crvenog križa Kantona Sarajevo izašla je na teren kako bi pružila pomoć ugroženim građanima.

Sekretarka Crvenog križa KS-a Enaida Višo bila je noćas u Svrakama zajedno s višenamjenskom terenskom jedinicom te organizacije.

“Imali smo nekoliko malih intervencija, no nije niko nastradao i sve je zbrinuto”, kazala je Višo.


02:00 – Bijeljina

U Bijeljini je u protekla dva dana palo više od 150 litara kiše po metru kvadratnom, navodi se u izvještaju gradske uprave.

Zbog poplave su presječeni magistralni putevi prema Brčkom, Zvorniku i Ugljeviku, kao i regionalni put kroz Vršane i Novi.

Prema dosadašnjim podacima, pod vodom je blizu 4.000 kuća.

U naselju Janja poplavljena su sva domaćinstva, blizu 3.000 kuća i obradive površine, a ta mjesna zajednica je bez struje.

U Pučilama je, nakon izlijevanja vode iz gradskog kanala Dašnica, poplavljeno blizu 400 domaćinstava, a struje nema ni u tom naselju.

Blizu 200 kuća poplavljeno je u naselju Amajlije, kao i obradive površine.


00:28 – Doboj

Iz Republičke uprave Civilne zaštite saopćeno je da je u Doboju evakuirana većina stanovništva u čije je stambene objekte voda prodrla na drugi sprat, kao i 10 pacijenata i osoblje iz Dijaliznog centra, a na evakuaciju čeka tridesetak porodica u Donjoj Paklenici.

Na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u Doboju angažirani su članovi i čamci ronilačkih klubova.

Sve telefonske veze s Dobojem su u prekidu, a Republički operativni centar 121 iz Banje Luke uspijeva uspostaviti vezu s Područnim odjeljenjem Doboj.


23:50 – Banja Luka

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović je nešto prije ponoći uputio poziv građanima koji žive u zoni rijeka Vrbas i Vrbanja, a koji još nisu poplavljeni, da budu na oprezu u toku noći i da na vrijeme izmjeste svoje stvari na više etaže.

Nivoi Vrbasa i Vrbanje rastu iz sata u sat, kazao je Gavranović, pa je tako, prema njegovim riječima, u banjalučkom naselji Delibašino Selo Vrbas prešao kvotu mjerenja i to je najviši vodostaj te rijeka od kada se na njoj vrše mjerenja.


23:16 – Žepče

Naselje Željezno Polje s blizu 5.000 stanovnika, u okolini Žepča, u potpunosti je odsječeno, nema struje ni telekomunikacijskih veza, javlja čitalac Al Jazeere.

Na tom području aktiviran je veliki broj klizišta, a brojne porodice evakuirane su u osnovnu školu i druge objekte zbog opasnosti od klizišta.


22:50 – Sarajevo

Obilne padavine i poplave pogodile su veći dio bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, a situacija je najteža u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno na području Maglaja.

Iz Civilne zaštite Federacije poručili su da je stanje u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu nešto bolje nego jučer.

“Najteža je situacija u Maglaju. Tamo su angažirane oružane snage, snage Civilne zaštite, snage Federalne policijske uprave te čamci rafting klubova”, kazao je pomoćnik direktora federalne Civilne zaštite Mirsad Teskeredžić, dodajući da su sve raspoložive snage trenutno na terenu i da se intenzivno radi na tome da se pomogne ugroženom stanovništvu.


22:45 – Banja Luka

Zbog poplava je najteža situacija i dalje u Doboju, teško stanje je i u Modriči, a dodatno se komplicira i u Bijeljini, potvrdila je premijerka bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, uz napomenu kako njen kabinet neprestano zasjeda i da će zasjedati i tokom noći.

“Situacija je teška, ali su napravljeni planovi i, ako bude potrebna dodatna evakuacija, nje će i biti. Sve naše zdravstvene ustanove su dobro snabdjevene i spremne da prime pacijente iz ugroženih mjesta, a i druge službe su na nogama i rade mnogo više nego što su uobičajeni ljudski napori”, istakla je Cvijanović.

Dodala je i kako se večeras grupa ljudi uputila iz Banja Luke privatnim čamcima do Doboja kako bi pomogli jedinicama specijalne policije.

Izvor: Al Jazeera i agencije