Kanton Sarajevo dva mjeseca bez nove vlade

Nakon što je, prije više od dva mjeseca, premijer bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo Suad Zeljković podnio ostavku, kantonalna Skupština 20. februara objavila je u Službenim novinama da nova kantonalna vlada mora biti formirana za 60 dana.

Taj rok je istekao, a ni ministri, ni kantonalni predstavnici ne znaju kakva je sudbina Vlade nakon isteka roka, jer se Zakon o vladi tumači na različite načine. Koliko je situacija konfuzna dokaz su izjave poslanika u Skupštini KS-a, koji u ovom trenutku nemaju nikakve zvanične informacije, niti moguće ime novog mandatara.

“Pitanje da li su odluke ove vlade legalne i nakon 60 dana se može riješiti samo upravnim sporom pred Ustavnim sudom [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine. Mi ćemo, ukoliko u nekoliko narednih dana razum ne prevlada u partijskim klubovima, pokrenuti proceduru kojom ćemo tražiti autentično tumačenje člana koji spominje rok od 60 dana i tražiti neka druga pravna rješenja”, kaže zastupnik Naše stranke Predrag Kojović.

S druge strane, Elmedin Konaković iz Stranke demokratske akcije kaže: “Ja mislim da Vlada postoji, da Vlada radi i da ima kapacitet da donosi odluke i potpisuje te iste odluke i izvršava ih. Pragmatik sam i mislim da je bitniji život u KS-u, funkcija svih budžetskih korisnika… Život u KS-u se mora nastaviti bez obzira na činjenicu da je ta vlada podnijela ostavku i da je prošao rok.”

Novo kreditno zaduženje

Vlada KS-a raspisala je javni poziv za prvo ovogodišnje kreditno zaduženje u iznosu od 6,5 miliona eura. To je samo deseti dio planiranog zaduživanja Vlade, sve kako bi se pokrio budžetski manjak u izbornoj godini u iznosu od 65 miliona eura.

Jedan od problema u KS-u je neizmireni dug za isporučeni plin u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a njegovog rješenja nije bilo ni  u utorak.

Rok za dostavljanje prijedloga o dinamici plaćanja koji je pred javno preduzeće Sarajevogas stavio BH Gas je istekao.

“Iako je najavljeno da će danas [utorak] do 15 sati ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović na adresu BH Gasa službeno poslati informaciju koja sadrži konkretne prijedloge za rješavanje preostalih dugovanja Sarajevogasa, to se nije desilo”, saopćeno je agenciji Fena iz BH Gasa.

Potraživanja te kompanije, zaključno s utorkom, iznose više od 24,5 miliona eura. Iz kompanije BH Gas saopćeno je kako će se tokom sedmice sastati s predstavnicima ruskog Gazproma.

Rok (nij)je istekao

“Nakon tog sastanka i konsultacija unutar Uprave BH Gasa, u ponedjeljak, 28. aprila, saopćit ćemo javnosti naš stav i odluke”, navode iz BH Gasa.

Ministar Petrović je u utorak kazao kako BH Gas neće isključiti plin Sarajevogasu, jer je rok za plaćanje kraj mjeseca.

“Mi činimo sve napore da ispoštujemo martovsku fakturu”, rekao je kantonalni ministar i naglasio kako se kraj zimske sezone približava, dodajući da trenutno isplaćuju martovsku fakturu, koja u utorak iznosi oko pet miliona eura.

“Problem koji trebamo do kraja mjeseca riješiti je osiguravanje četiri do pet miliona konvertabilnih maraka [dva do dva i po miliona eura] da bismo do kraja mjeseca ispoštovali ovu fakturu”, kazao je on.

Petrović se nada da će odlazak Upravnog odbora BH Gasa u Rusiju na sastanak s Gazpromom dobro rezultirati.

Izvor: Al Jazeera i agencije