Županica Merzel ostaje u istražnom zatvoru

Jednomjesečni istražni zatvor županici je određen 3. aprila (Pixsell)

SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel ostaje u istražnom zatvoru koji joj je određen 3. travnja, jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo zahtjev da je se pusti na slobodu.

Izvanraspravno vijeće na jučerašnjoj je sjednici odbilo žalbu županičinog odvjetnika Berislava Živkovića, a odluku je danas poslijepodne objavio glasnogovornik suda Krešimir Devčić, javlja Hina.

Nadopunjena žalba

Županica je završila u Remetincu, jer je sutkinja istrage Jadranka Mandušić prije dva tjedna zaključila da bi na slobodi mogla utjecati na svjedoke, kojih je Uskok predložio čak 106, ali i da bi mogla ponoviti kaznena djela zbog kojih je pod istragom.

Osim velikog broja svjedoka županici u prilog ne ide ni činjenica što je i dalje na funkciji, pa se opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao razlog za istražni zatvor može navoditi sve dok ne podnese ostavku.

No, nakon što su u četvrtak zamjenik ministra financija i šefica Porezne uprave izjavili da je pri kupnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku sve bilo prema zakonu, županičin odvjetnik nadopunio je raniju žalbu na istražni zatvor i tražio hitno puštanje Marine Lovrić Merzel iz Remetinca.

Boris Lalovac, zamjenik ministra financija Slavka Linića, te pomoćnica ministra i ravnateljice Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec u četvrtak su ustvrdili da je pri kupnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć sve bilo prema zakonu i da je sisačka Porezna uprava točno procijenila nekretninu, što su potvrdile dvije revizije.

Niz sumnji i optužbi

Porezna uprava u Sisku procijenila je vrijednost sporne zgrade na 10 milijuna kuna (1.313.000 eura), a Uskok tvrdi da je zgrada koju je Merzel kupila za 9,8 milijuna kuna (1.287.000 eura) preplaćena i to za čak 4,2 milijuna kuna (548.000 eura).

Osim preplaćivanja zgrade, SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu Uskok sumnjiči da je šest milijuna kuna (788.000 eura) nezakonito potrošila na savjetnike, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom, te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način županiju oštetila za još 200.000 kuna (26.000 eura).

Ukupna šteta za koju je sumnjiče veća je od 10,5 milijuna kuna (1,5 milijuna eura).

Izvor: Agencije