Duraković: Titule počasnih građana po Muji i Đuri

Duraković: Ovdje se od općine do državnog vrha stvari donose na osnovu nacionalnog kompromisa (Anadolija)
Duraković: Ovdje se od općine do državnog vrha stvari donose na osnovu nacionalnog kompromisa (Anadolija)

Razgovarala: Snježana Mulić-Softić

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo odluku o opozivu titule počasnog građanina glavnog grada Bosne i Hercegovine Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, zbog njegovog javnog istupa o preustroju BiH po principu tri entiteta, u četvrtak bi mu mogla biti oduzeta i titula počasnog građanina Srebrenice, potvrdio je za Al Jazeeru srebrenički načelnik Ćamil Duraković.

  • Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću titula počasnog građanina Srebrenice dodijeljena je 2009. godine. Na osnovu kojih kriterija je dobio to priznanje?

Duraković: Gospodina Bandića za ovu titulu nije predložila nijedna politička ili građanska opcija iz Srebrenice, nego je to bio prijedlog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine iz Zagreba, sa kojim mi imamo dobre odnose, a što su prihvatile probosanske stranke u Skupšini opštine Srebrenica. To vijeće svake godine u Srebenicu upućuje konvoj mladih Bošnjaka, Hrvata i Srba koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida i rekli su da su u tome imali podršku gospodina Bandića. Također, Vijeće je Srebenici doniralo jedno sanitetsko vozilo. 

Titula počasnog građanina definirana je Statutom Srebrenice i ona se dodjeljuje osobama koje svojim djelima doprinose u smislu afirmacije pozitivnih vrijednosti. Kada je Bandiću dodijeljena titula, dobio ju je i gradonačelnik Inđije, kojem ne znam ime.

  • Jesu li to jedine dvije osobe koje imaju titulu počasnog građanina Srebenice? Kako ne znate ime gradonačelnika Inđije i zbog čega je on zaslužio tu titulu?

Duraković: Pa, eto, to vam valjda sve govori. Ovdje se od općine do državnog vrha stvari donose na osnovu nacionalnog kompromisa. Ove dvije titule, koje su jedine za grad Srebrenicu, bolna su potvrda tog nacionalnog kompromisa.

Vidite, u Skupštini su 23 odbornika – 11 Bošnjaka, 11 Srba i jedan Srbin iz SDP-a, što znači da ovdje niko nema ubjedljivu većinu i kada se nešto želi usvojiti onda se ide na kompromis, a on je često bolan.

Kada je Skupština donosila odluku o Bandiću, a koji je predložen, kao što sam rekao, od strane Vijeća bošnjačke nacionalne manjine iz Zagreba, onda su Srbi rekli – OK, mi ćemo to prihvatiti, ako prihvatite naš prijedlog, a to je bio taj gradonačelnik Inđije (Goran Ješić, op. aut.). Ovdje, kada se donose takve odluke ili bilo koje druge, ne razmišlja se šta je to što je dobro za Srebrenicu, za njene ljude i prosperitet, nego šta su predložili Đuro i Mujo. Onda oni kažu: “Evo, mi ćemo glasati za vašeg, ako vi prihvatite našeg.”

Vidite, u Skupštini su 23 odbornika – 11 Bošnjaka, 11 Srba i jedan Srbin iz SDP-a, što znači da ovdje niko nema ubjedljivu većinu i kada se nešto želi usvojiti, onda se ide na kompromis, a on je često bolan.

  • Da li je ova situacija nauk za ubuduće, konkretno kada se radi o prijedlozima za ovako značajna priznanja?

Duraković: Naravno. Evo, ja kažem da ću ubuduće, kada bude slična situacija, itekako pregledati sve dosjee i dokumente o predloženoj osobi. Ali, kažem vam opet, nisam ja taj koji odlučuje, nego Skupština.

  • Šta pretpostavlja priznanje počasnog građanina Srebrenice? Koje je konkretno gospodin Bandić imao privilegije u tom slučaju?

Duraković:  To je više simbolična, nego konkretna privilegija, ali je govorila da tog čovjeka smatramo prijateljem i zaslužnim građaninom. Sada mislim da je više značilo to priznanje, nego što je on uistinu pomogao, jer ovo što je rekao o tri entieta zaista je destruktivno.

Kad mu se oduzme status to ne znači da ćemo ga tretirati kao neprijatelja Srebrenice, ali mu želimo reći da je ta titula definirana za nekog ko afirmira pozitivne vrijednosti, a ne da javno proklamira preustroj BiH i njenu razgradnju. 

  • Ukolio sutra donesete odluku o oduzimanju titule počasnog građanina, šta će to značiti za Srebrenicu, a šta za Bandića?

Duraković: To je više politička poruka, kao odgovor na ovo što je rekao. Kad mu se oduzme status to ne znači da ćemo ga tretirati kao neprijatelja Srebrenice, ali mu želimo reći da je ta titula definirana za nekog ko afirmira pozitivne vrijednosti, a ne da javno proklamira preustroj BiH i njenu razgradnju. On se eksplicitno umiješao u unutrašnju politiku BiH. To nije korektno prema BiH i njenim građanima i smatram da je taj istup destruktivan i da predstavlja dolijevanje ulja na vatru.

  • Šta očekujete da će se sutra desiti na Skupštini? Hoće li proći prijedlog oduzimanja priznanja počasnog građanina?

Duraković: Sutra će biti pokrenuta inicijativa za opoziv odluke o proglašenju Bandića kao počasnog građanina Srebrenice. Nadam se da će probosanske stranke to podržati, ali mislim da bi Srbi mogli biti protiv.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U novom izdanju emisije Recite Al Jazeeri gost je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Govori kako već 14 godina obavlja drugu po značaju izvršnu funkciju u Hrvatskoj, o odnosu s premijerom te o ukupnom vanjskom dugu Hrvatske, koji je 55 puta veći od duga grada Zagreba, iako Zagreb čini gotovo polovina hrvatskog stanovništva. Ističe svoje bosanskohercegovačko porijeklo […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO