Sarajevo propituje počasnu titulu Bandiću

Bandić je izjavio da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i kako se nada da će uskoro biti i zemlja tri entiteta (Al Jazeera)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas nije želio komentirati najavu da bi Gradsko vijeće Sarajeva moglo poništiti odluku o njegovu proglašenju počasnim građaninom Sarajeva.

Rasprava o oduzimanju počasne titule Bandiću mogla bi se održati već ove srijede, najavilo je u današnjem broju sarajevsko Oslobođenje, prenosi Hina.

Bandić o entitetima

Bandića je Gradsko vijeće proglasilo počasnim građaninom Sarajeva u veljači, no odluka je postala predmetom prijepora nakon što je zagrebački gradonačelnik u međuvremenu izjavio kako bi BiH trebala biti ustrojena od tri entiteta, uz konstataciju da su Hrvati u sadašnjoj BiH podvrgnuti majoriziranju.

Bandić preko svoje Službe za informiranje poručuje da na to nema komentara i upućuje sve zainteresirane da pogledaju njegov cijeli intervju televizijskoj mreži Al Jazeera Balkans.

Niz kritika

“BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a nadam se uskoro i tri entiteta, da svatko ima mogućnost da izabere svoje predstavnike”, kazao je Bandić u intervjuu kojeg je 10. ožujka dao Al Jazeeri Balkans.

Tome je dodao kako je on prijatelj BiH, koji se zalaže za najbolje moguće odnose te zemlje s Hrvatskom, no to nije pomoglo da izbjegne niz kritika izazvanih spominjanjem trećeg entiteta kao mogućeg modela rješavanja sadašnje krize u BiH.

Izvor: Agencije