Najave hapšenja kosovskih zvaničnika

Ratel: Imamo i ljude visokih profila, ne mogu otkriti o kome je riječ, ali mogu da vam kažem da ima ozbiljnih dosijea kojima se bavimo (Getty Images)

Glavni tužitelj specijalnog kosovskog tužilaštva Jonathan Ratel rekao je da je u toku istraga u 374 slučaja organiziranog kriminala i korupcije i da će uskoro uslijediti hapšenja i nekih zvaničnika na Kosovu, prenosi agencija Tanjug.

„Vodimo istragu i ubrzo će biti uhapšeni visoki zvaničnici, a ujedno se bavimo i ubistvima poslije konflikta na Kosovu“, rekao je Ratel gostujući u emisiji Puls TV Kohavizion.

On nije naveo imena zvaničnika, ali je kazao da su u toku procesuiranja slučajeva vezanih za „ljude veoma značajnog nivoa“.

„Ima ljudi koji su na vlasti, a kradu budućnost Kosova. Naš cilj je da idemo svugdje, ali baš svugdje gdje nas odvedu dokazi. Imamo i ljude visokih profila, ne mogu otkriti o kome je riječ, ali mogu da vam kažem da ima ozbiljnih dosijea kojima se bavimo. Borba protiv korupcije bit će poboljšana“, rekao je Ratel.

Nelegalne transplantacije organa

Govoreći o suđenju za nelegalne transplantacije organa u prištinskoj klinici Medicus i istrazi koju je vodio u tom slučaju, Ratel je rekao da taj slučaj nema veze sa optužbama za ratne zločine.

„Poslije tri i po godine istrage u vezi s klinikom Medicus, mogu sada da kažem da to nema veze sa optužbama koje su podignute za period tokom rata“, rekao je Ratel.

Medicus, koji je zatvoren 2008. godine, pominje se i u izvještaju Vijeća Evrope, u kome se navodi da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Ratel je rekao da, pored istraga o korupciji i organiziranom kriminalu, tužilaštvo vodi i istragu o ubistvama poslije sukoba na Kosovu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO